23. Cirkovški fašenk

4.3.2014

V Cirkovcah je doma star pustni običaj »vleka ploha«.

Če se v preteklem letu ni poročilo nobeno dekle v vasi, so morala vsa neporočena dekleta na pustni torek po vasi vleči ploh (deblo bora), na katerem sedi slamnati ded – Onzek. Najstarejše neporočeno dekle, ki objokuje svojo usodo, je našemljeno v nevesto. Spremljajo jo črne babe (žalujke). Plohu sledijo vaški fantje imenovani ploharji, ki žagajo ploh in dele le tega delijo dekletom skupaj s posvetilom: »Če ga nisi dobila iz mesa, ga boš dobila iz lesa«. Sprevod spremljajo vaški muzikantje in ostali veseljaki. Običaj doseže vrhunec, ko fantje preberejo zbadljivo poslovilno pismo nevesti.

Običaj danes ohranjajo člani folklorne skupine Vinko Korže.

Pustne povorke, ki bo potekala na pustni torek ,4.3. 2013, ob 16. uri, se bodo poleg že omenjenih cirkovških ploharjev udeležili še pokači, kurenti in drugi etnografski liki Dravskega polja. Karnevalski del povorke bo sestavljen iz našemljenih skupin iz domačega kraja in okolice ter otrok iz vrtcev in učencev OŠ Cirkovce in OŠ Kidričevo Po povorki sledi kronanje fašenskega carja, ki prevzame nalogo, da v vasi skrbi za smeh in veselje do naslednjega fašenka.

Sklepno dejanje 22. Cirkovškega fašenka je pokop pusta ob 19. uri, imenovano Zadnji zven kurentovega zvonca. Takrat kurenti zaplešejo zadnji ples in počasi odložijo kožuhe, zvonce in kape.

Vir: http://www.kidricevo.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: