Kdo komu nagaja in afne gunca

Četrtkovo sejo sveta občine Kidričevo bi lahko imenovali kar maratonska. V slabih štirih urah, kolikor je trajala, so svetniki od desetih točk dnevnega reda predelali le dve. Zavrnili so elaborat odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki, niso pa se uspeli zediniti glede cene vode, saj je župan sejo, še preden je preteklo štiri ure, prekinil s pojasnilom, da so svetniki preveč nemirni. Nadaljevanje sledi ta teden.

V uvodu je kidričevski župan Anton Leskovar svetnikom predstavil predlog vodje gibanja Za Kidričevo Branka Štrucla, ki naj bi občinskemu svetu predlagal, da sprejme sklep, da je občina Kidričevo degradirano območje. Svetniki nad predlogom niso bili navdušeni, pravzaprav brez kakršnega koli gradiva na to temo niso niti vedeli, o čem razpravljati. »Res ne razumem Štrucla, enkrat hoče sežigalnico, drugič degradirano območje,« je še dejal župan. Kot jim je pojasnil direktor občinske uprave Damjan Napast, občinski svet ni pristojen za sprejemanje tovrstnih sklepov. Degradirana območja so razglašena na podlagi Odredbe, ki jo pripravi Ministrstvo za kmetijstvo na podlagi rezultatov merjenja onesnaženosti, ki jih je izvajal ARSO. Napast je dejal, da so bile v času merjenja sicer zaznane povišane koncentracije onesnaževalcev, vendar naj bi se po opustitvi določenih delov proizvodnje v Talumu kakovost zraka občutno izboljšala. Svetniki so tako soglasno zavrnili vsakršno razpravo na to temo.

Znižanje, ki to sploh ni?!

Pri prvi točki dnevnega reda je direktor podjetja Čisto mesto Janez Letnik svetnikom predstavil elaborat o oblikovanju cen za ravnanje s komunalnimi odpadki. Tega je doslej brez širše razprave sprejela večina občin, medtem ko so se kidričevskim svetnikom porajali številni dvomi. Kljub predlogu predsednice odbora za varstvo okolja Ivanke Korez, da elaborat potrdijo, so svetniki elaborat zavrnili. Na kar so v razpravi vseskozi opozarjali, je postavka za investicijo Cero Gajke, ki je odslej več ne bo na položnici, v javnosti pa so vse glasnejše govorice, da je bila postavka obračunana brez ustrezne zakonske podlage. Prvi je na to opozoril Zoran Žunko, vendar jasnega odgovora ni dobil niti od vodstva podjetja Čisto mesto, niti od vodstva občine. »Če je bil znesek obračunan nezakonito in ga odslej več ne bo na položnici, bi moral biti končni seštevek storitve nižji za šest do osem evrov,« je prepričan Žunko, ki meni, da se je sicer v nasprotnem primeru postavka krepko dvignila. Na njegovo vprašanje je delni odgovor podal Damjan Napast, ki je dejal, da za zdaj še ni dokumenta, ki bi dokazoval, da je bila omenjena postavka dejansko nezakonito obračunana, da pa ve za nekaj primerov tožb, ki za zdaj še niso doživele sodnega epiloga.

Župan zavrnitev označuje kot predvolilno nagajanje

Vneto razpravo je župan Leskovar skušal pomiriti z besedami, da je izbrano podjetje najugodnejši ponudnik, a s tem povzročil še večje nezadovoljstvo svetnikov. »Ne nategujte ljudi, da so bili pridni pri ločevanju odpadkov in da bodo za to nagrajeni z nižjo ceno storitve,« je bil oster Žunko, ki ga je zanimalo tudi, kje in koliko je denarja, zbranega iz postavke investicije Cero Gajke. Janez Letnik mu je pojasnil, da ima na svoj način prav. Cena na občana naj bi se po njegovih besedah sodeč res znižala, a se na drugi strani draži storitev. Glede proračunskega sklada pa naj bi vprašanje naslovil na MO Ptuj. Razpravi se je pridružil tudi Jože Medved. »To je le pesek v oči in zavajanje uporabnikov,« je dejal, a ga je župan ostro zavrnil, da so svetniki tisti, ki zavajajo ljudi. Kljub ostri dvourni razpravi je bil izid glasovanja dokaj presenetljiv. S sedmimi glasovi za in devetimi proti so svetniki elaborat in s tem tudi novo ceno gladko zavrnili. Razočaran nad odločitvijo svetnikov je župan Anton Leskovar požugal svetnikom: »Upam, da se zavedate kaj delate. Očitno se že začenja predvolilni čas in vi ste se odločili meni nagajati!«

Župan Leskovar: »To so resne zadeve, vi pa afne guncate!«

Z ne prav velikimi obeti sta se k drugi točki seje pridružila predstavnika podjetij Komunala Slovenska Bistrica Dušan Moškotevc in Tanja Sternad iz ptujskega Komunalnega podjetja. »Če ste zavrnili nižje cene za storitev ravnanja z odpadki, kako boste šele sprejeli povišanje cene vode,« se je sprva pošalil Moškotevc, a tema, ki je bila v obravnavi, je bila vse prej kot smešna. Po besedah Tanje Sternad iz ptujske Komunale je doslej sedem občin že podalo soglasje k novi ceni vode. A oskrba s pitno vodo v občini Kidričevo je še posebej zapletena, saj zanjo skrbita dve podjetji, ki sta že doslej imeli različni ceni za oskrbo z vodo. Končni ceni, izpisani na položnici, pa se do sedaj za gospodinjstva z najmanjšim priključkom nista bistveno razlikovali. Po tem, ko so župani Sp. Podravja potrdili enotno ceno vode in omrežnine, ti za priključek DN 20 znašata 0,71 EUR/m3 ter 3,93 evra, je Komunala Slovenska Bistrica pripravila drugačen izračun. Cena vode je sicer nižja in naj bi znašala 0,61 EUR/m3, medtem ko je predlagana omrežnina krepko višja in znaša 6,13 evra. Dvig cene vode in neenotna cena vode na območju občine sta svetnike že tako ali tako razburila, še bolj pa županove besede: »Voda in smeti so resne zadeve, vi pa tukaj afne guncate!«

Svetnik Jože Medved je predstavnikoma obeh komunalnih podjetij dejal: »Ste veliki heroji, da v časih, ko ljudi udarjajo vse mogoči davki, pridete s podražitvijo cen!« Njegovim besedam se je pridružil tudi Marjan Hergan, ki je poudaril, da so svetniki izvoljeni od občanov, v interesu katerih morajo svetniki tudi delovati, da pa dvig roke za podražitev cene to zagotovo ni.

Kljub možnosti, da se Komunala Slovenska Bistrica prilagodi in sprejme ceno Komunalnega podjetja Ptuj, se svetniki niso pustili prepričati z argumenti, da je povišanje pač predrastično. Še posebej jih je zmotila višja cena za večje priključke, na primer za kmetijska gospodarstva, kar je še posebej poudaril Milan Strmšek. Občani, ki jim vodo dobavlja bistriška komunala, so za kubični meter vode doslej odšteli le 17 centov, predlagana cena pa je skoraj za pol evra višja, česar kidričevski svetniki pač niso bili pripravljeni sprejeti. Župan je za manjšo obremenitev občanov predlagal 100-odstotno subvencioniranje omrežnine, a svetniki še vedno niso popustili. Ker so bili po županovih besedah na to točko povsem nepripravljeni in po burni razpravi preveč nemirni, da bi sejo lahko nadaljevali, je Leskovar sejo še pred iztekom štirih ur prekinil.

Kako bosta komunalni podjetji od aprila dalje obračunavali vodo, za zdaj še ni jasno. Po starem tega ne smejo, saj bi bili sicer v prekršku, enako pa velja, če bi obračunavali po novih cenah, ki jih občinski svet še ni potrdil. Seja naj bi se tako nadaljevala v ponedeljek, o podrobnostih pa vas bomo seznanili v petkovi izdaji našega časopisa.

Kidričevo, 31.3.2014

Patricija Kovačec

Vir: http://www.tednik.si/kdo-komu-nagaja-in-afne-gunca

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: