Dve različni omrežnini, ki ju bo občina subvencionirala

V ponedeljek so kidričevski svetniki nadaljevali redno sejo, prekinjeno v četrtek. Tokrat so skorajda brez pripomb sprejeli ceno vode. Največ časa so se tokrat zadržali pri zamenjavi nepremičnin med Občino in podjetjem Boxmark, a so jo kljub različnim stališčem v imenu razvoja gospodarstva potrdili. Redni je sledila še izredna seja, na kateri so tokrat potrdili ceno ravnanja s komunalnimi odpadki, ki so jo pred dnevi zavrnili.

Ali je sprejet sklep gospodaren?

Sejo so začeli pri točki o oblikovanju cen vode. Ker so po mnenju župana Antona Leskovarja na to temo že dovolj razpravljali, je enostavno predlagal sklep predlaganih cen v potrditev. Sklep je zajemal tudi predlog 99-odstotne subvencije omrežnine za obdobje enega leta. Svetniki so brez pripomb potrdili ceni obeh komunalnih podjetij, tako ptujskega kot kidričevskega, ki se med seboj precej razlikujeta. Omrežnina in cena vode na območju občine, kjer za vodooskrbo skrbi Komunalno podjetje Ptuj, odslej znašata 3,93 evra ter 0,71 EUR/m3. Na območju, kjer za vodooskrbo skrbi Komunala Slovenska Bistrica, pa omrežnina znaša 6,19 evra, kubični meter vode pa 0,61 evra. Ker so predstavniki bistriškega podjetja v četrtkovi razpravi omenili možnost, da se s ceno prilagodijo ceni ptujske komunale, je bilo pričakovati, da bodo svetniki pred glasovanjem predlagali to možnost, saj bi to za občino, ki bo eno leto subvencionirala omrežnino, predstavljalo bistveno razliko.

V imenu razvoja gospodarstva podprli zamenjavo nepremičnin

Izhodišče razprave je predstavljal dopis, ki so ga prejeli svetniki nekaj dni pred sejo. Gre za dopis odvetnika Igorja Majnika, ki zastopa družbo Sentina, d. o. o., ki je lastnik nepremičnin v obrtni coni. V dopisu je zapisano, da je predlog sklepa o zamenjavi nepremičnin v nasprotju z zakonodajo, saj naj bi po njihovem šlo za nepremičnini, ki predstavljata javno dobro, kategorizirano javno pot, kar naj bi pomenilo, da ne moreta biti predmet pravnega prometa. Omenjeno trditev je zavrnil direktor občinske uprave Damjan Napast, ki je pojasnil, da sta bili nepremičnini izvzeti iz javnega dobra, da pa je sklep o izvzemu iz kategorizacije dovolj za sklenitev pravnega posla.

Boxmark cesto zaprl že pred menjavo

Svetnika Zorana Žunka je zmotilo dejstvo, da je bila cesta zaprta že pred menjavo nepremičnin. Napast je pojasnil, da je bila menjalna predpogodba potrjena na 8. redni seji občinskega sveta leta 2011. Takrat je namreč veljal neke vrste moratorij na izgradnjo obrtne cone in rok se je iztekel v začetku letošnjega leta. V predpogodbi je bilo sklenjeno, da ko preteče petletno obdobje, zadevo izpeljejo do konca. Po njegovih besedah je Boxmark vlogo za zaporo ceste vložil na podlagi gradbenega dovoljenja ter pridobil odločbo o popolni zapori ceste, ki velja do junija letos.

Svoje pomisleke je izrazil tudi Jože Medved. »Že takrat sem imel pomisleke in te imam še danes. In ne razumite me narobe, nisem proti razvoju. Ob tej cesti imajo sedaj parkirišče in ta cesta zagotovo ni vitalnega pomena za razvoj, kot vi sedaj poudarjate! Tega ne bom podprl, ker ne mislim prevzemati nikakršne odgovornosti, ko bo na Občino prišla kakšna tožba.«

Izsiljevanja in nagajanja?

Župan je bil nad mnenji svetnikov znova razočaran. Prepričan je namreč, da bi z zavrnitvijo sklepa zavirali razvoj podjetja Boxmark in s tem tudi razvoj gospodarstva v njihovi občini. »Še jim bomo pomagali, da se bodo širili in razvijali. S tem jim bomo omogočili možnost širitve proti zahodu, rešili smo težavo s parkiranjem, imamo avtobusno postajališče. Dobro sodelovanje z Boxmarkom bi si vendar želel vsak župan in vsak občinski svet. Vi pa sedaj zaradi dopisa firme, ki je Boxmark želela izsiliti za nakup zemljišča po 64 evrov za kvadratni meter, skušate to uničiti?! In ker Boxmark ni hotel kupiti, zdaj nagaja in izsiljuje preko odvetnika. Boxmark pa želi aprila že začeti gradnjo ter jo končati do septembra, ko bo na voljo novih 60 delovnih mest,« je dejal župan, ki je trdno prepričan v zakonitost posla. Kot je dejal, ga sicer ne bi predlagal svetnikom v potrditev.

Svetniki so na koncu kljub različnim stališčem in pomislekom z večino sprejeli menjavo.

Izredna seja: vendarle potrdili ceno smeti

Na izredni seji, ki se je začela po koncu redne seje, je župan Leskovar svetnikom pojasnil, da imajo dve možnosti. Prva je potrditev sklepa, ki so ga sicer že zavrnili. Če pa tega ne bi storili, bi bili primorani iskati drugo rešitev, najverjetneje kar drugega izvajalca za odvoz smeti. Svetniki so zato popustili ter elaborat in s tem tudi nove cene ravnanja s komunalnimi odpadki potrdili.

Kidričevo, 3.4.2014

Patricija Kovačec

Vir: http://www.tednik.si/dve-razlicni-omreznini-ki-ju-bo-obcina-subvencionirala

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: