V vlagi se (ne) da živeti

Nekdanja baraka, zdaj stanovanjska stavba v Tovarniški 13 v Kidričevem je potrebna temeljite obnove, pravi stanovalec Tomi Predikaka. V občini odgovarjajo, da obnavljajo, kolikor jim denar dopušča

“Že leta opozarjam na nevzdržne bivalne razmere v hiši, nekdanji baraki, v Tovarniški ulici 13 v Kidričevem, pa mi nihče noče prisluhniti. Župan je, ko sem mu razlagal, da tako več ne morem živeti, poklical policijo, sam pa ne vem več, kako naj se rešim vse te vlage in plesni, ki ogrožata moje zdravje,” je v sobi, ki jo je zaradi ponovnega beljenja “obrnil na glavo”, te dni razlagal Tomi Predikaka, ki se je v staro in slabo grajeno stavbo preselil pred sedmimi leti. ” Kakih 36 kvadratnih metrov meri to moje stanovanje, ki ima še vedno stara okna, skozi katera piha in teče, kopalnico so mi pred tremi leti, po letih moledovanja, končno naredili, a kaj ko je vsepovsod hladno, pozimi se zaradi mraza še tuširati ne upam, zdaj sem se spet lotil obnove, a vem, da ta novi omet, ki menda varuje pred vlago, ne bo prav dolgo vzdržal in bo na jesen spet začelo zamakati,” pravi 36-letni Predikaka, ki mu zdravje ne služi prav dobro. “Tudi službe že lep čas nimam, dobivam socialno podporo v višini 260 evrov, za 110 evrov je mesečnih stroškov, z ostalim denarjem moram preživeti. Pa se ne pritožujem, le da bi imel sobico, kjer bi bilo življenje vredno človeka. Za najemnino občini plačujem res le devet evrov, saj sem upravičen do subvencije, nekdaj pa me je najem stal 45 evrov,” razlaga sogovornik, ki bi se najraje ukvarjal z risanjem, a se zdaj daje z občinskimi uradniki in preganjanjem vlage iz svojega bornega stanovanja.

Preseliti se ni želel

Na hodniku, ki mimo še petih stanovanj vodi do njegovega, ni luči, s sten odpada omet, pri hoji je treba paziti, saj so tudi tla že dolgo neurejena, linolej se dviga in človek se mimogrede spotakne. “Zdaj so v tej hiši zasedena štiri stanovanja, mislim, da nas tukaj živi devet stanovalcev, tudi otroci. Nekaterim je občina uredila stanovanja, drugi so za notranjo izolacijo poskrbeli sami, nekatera stanovanja niso nič boljša od mojega,” pravi Predikaka in dodaja, da zaradi vseh težav, ki jih ima, potrebuje tudi strokovno pomoč, a se ne želi pridružiti tistim v Ozari. “Predlagali so mi, da bi šel v Ormož, a jaz nisem za bivanje v velikih ustanovah, rad imam mir in nikogar za hrbtom. Zavedam se svojih težav, ne skrivam jih, a zmorem živeti sam,” dodaja Tomi Predikaka, ki si je posteljo uredil pod stropom, da se vsaj malo izogne vlagi, ki načenja njegove kosti.

Da poznajo težave svojega občana Tomija Predikake, pravi župan Anton Leskovar in takoj doda, da so mu že ponudili nadomestno, popolnoma obnovljeno stanovanje, v sosednji stavbi, a se ni želel seliti. “Kar zajetno mapo dokumentov že imamo spisano, Predikaka se pritožuje tudi varuhinji človekovih pravic, a naše pomoči ne sprejme. Še več, pred časom se je med obiskom na občini neprimerno obnašal, zato sem poklical policijo. Drugače žal ni šlo,” odgovarja župan Kidričevega in dodaja, da občina, kolikor ji dopuščajo proračunska sredstva, počasi obnavlja stanovanja, ki so v njeni lasti.

Obnova poteka, a denarja ni veliko

Občina Kidričevo je lastnica devetih stanovanj v Industrijskem naselju 1, v Tovarniški ulici 13 je šest stanovanj in v Tovarniški ulici 14 osem. V poslopju pri dvorcu Šterntal je še osem občinskih stanovanj, po eno pa še v Lovrencu na Dravskem polju in Cirkovcah. “V letu 2012 smo v stavbi Industrijsko naselje 1 obnovili in uredili štiri kopalnice in sanitarije, obnovi dve stanovanji, hodnika in stopnišča ter poskrbeli za razsvetljavo. Dela so bila vredna skoraj 46 tisoč evrov,” pravi Damjan Napast, direktor občinske uprave Kidričevo, in dodaja, da so pred dvema letoma obnovili tudi stanovanje v Tovarniški 14 v vrednosti več kot 20 tisoč evrov. “Lansko leto smo nadaljevali obnovo v Tovarniški 14 in in petih stanovanjih uredili sanitarije in kopalnice ter obnovili dve stanovanji v skupni vrednosti dobrih 55 tisoč evrov. V letošnjem letu pa nadaljujemo sanacijo v Tovarniški 14, za kar bomo namenili 37 tisoč evrov proračunskega denarja, obnovili pa bomo dve stanovanji, menjali vhodna vrata in poskrbeli za ureditev hodnika, s tem pa bo ta stavba tudi v celoti obnovljena,” napoveduje Napast, ki pravi, da občina načrtuje še obnovo nekdanjega zdravstvenega doma, kjer bodo uredili nekaj stanovanj, začeli pa bodo tudi celovitejšo obnovo hiše v Tovarniški 13.

Objavljeno v Večeru, v soboto, 10.5.2014

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201405106027027

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: