So umrli v partizanskem koncentracijskem taborišču?

Že prejšnji teden so nas nekateri domačini in predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB obvestili, da je na steni mrliške vežice pokopališča v Lovrencu na Dravskem polju nekdo postavil spominsko ploščo s spornim napisom.

Sicer se vsi strinjajo, da se postavi spominsko obeležje umrlim v taborišču Strnišče, saj je šlo za povojne poboje, ki jih nihče ne odobrava; nikakor pa se ne strinjajo z napisom »Umrli v partizanskem koncentracijskem taborišču Strnišče«, saj trdijo, da taborišče ni bilo partizansko in da je ta del napisa žaljiv. Jože Peršuh pravi, da so mu starši in eden od sosedov, ki je bil tam zaprt, povedali, da taborišča niso imeli partizani, ampak povojne oblasti, govorilo se je o UDBI in njenih pristaših.
Za komentar k spornemu delu napisa smo zaprosili predsednika zgodovinskega društva Kidričevo Radovana Pulka, ki je bil zelo kratek: »V primeru Strnišča ne moremo govoriti o partizanskem koncentracijskem taborišču. Šlo je, vsaj po literaturi sodeč, za taborišče, ki ga je imela pod nadzorom OZNA, varovano pa je bilo s pripadniki KNOJ.«

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ptuj Stane Lepej je prav tako komentiral omenjeni napis.

Lovrenc na Dravskem polju, 9.6.2014

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/so-umrli-v-partizanskem-koncentracijskem-taboriscu

Vprašanje novinarja naslovljeno županu občine Kidričevo, ki ga je skupaj s svojim odzivom na svoji strani objavil Roman Leljak.

From: Martin Ozmec, novinar Novi tednik, Celje

Pozdravljen g. župan. V  priponki vam pošiljam fotografije spominske plošče, ki so jo postavili na vežici pokopališča v Lovrencu na Dravskem polju. Nekateri domačini in predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB so nas obvestili, da se sicer strinjajo s spominskim obeležjem umrlim v taborišču Šterntal, saj gre za povojne poboje, ki jih nihče ne odobrava, nikakor pa se ne strinjajo z napisom »Umrli v partizanskem koncentracijskem taborišču Strnišče«, saj trdijo, da taborišče ni bilo partizansko in, da je ta del napisa žaljiv. Prosim za vaš krajši komentar. Kaj menite kot župan o tem napisu, saj spominska plošča očitno ni sporna, le napis. Ker je občina za to morala dati svoje dovoljenje vas prosim, da mi odgovorite in mi vaše stališče do napisa pošljete še danes, saj moram do večera sestavek poslati urednici, lp Martin

Odziv:

Društvo za prikrita grobišča, ki ga vodim, smo postavili ploščo 13 otrokom, starih do pet let, ki so umrli med 05.08. do 15.08.1945 v partizanskem koncentracijskem taborišču v Strnišču (Kidričevo).
Novinar sprašuje župana g. Antona Leskovarja (zgoraj).
Povedati želim, da je Občina dala samo soglasje za postavitev. Projekt in financiranje je izvedlo Društvo za prekrita grobišča.
Razumeti je, da predstavniki Zveze združenj borcev trdijo, da taborišča po vojni niso bila partizanska. Trdijo (?), da so bila KNOJ-evska, oziroma OZNO-vska.
Torej borci, ki so bili v KNOJu ali v OZNI niso bili partizani. Torej nimajo niti pravice do partizasnkih penzij, priveligij!  Se motim?

Vir: http://www.leljak.si/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: