Ko gre za posle, brat ni družinski član

Dve leti je v občini Kidričevo gradbene storitve izvajalo podjetje Beton, s.p., ki je v lasti Stanislava Fiderška, brata občinskega svetnika Milana Fiderška. Nepravilnosti so odpravili, podjetnik pa napoveduje konec podjetja

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kjer se po naših podatkih ukvarjajo s še nekaj prijavami nestrankarskega gibanja Za Kidričevo, je ugotovila, da je občina Kidričevo v preteklosti poslovala s firmo Beton, s.p., ki je v lasti Stanislava Fiderška, brata sedanjega občinskega svetnika Milana Fiderška (SDS). S tem je občina Kidričevo ravnala v nasprotju z določili 35. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, saj je v času od maja 2011 do maja 2013 poslovala s poslovnim subjektom, za katerega veljajo omejitve poslovanja. Občina je v omenjenem obdobju dveh let občinske gradbene storitve naročala pri podjetju Beton, s.p., v skupni vrednosti 137 tisoč evrov. “Na občini smo si napačno razlagali, kaj pomeni družinski član, prepričani smo namreč bili, da omejitev poslovanja velja zgolj za osebe, ki živijo s funkcionarjem v skupnem gospodinjstvu, ker omenjena brata ne živita na istem naslovu, pa smo menili, da omejitev poslovanja ne velja,” pojasnjujejo na občini Kidričevo. Dodajajo, da gibanje Za Kidričevo, ki ga vodi Branko Štrucl, na občino ni naslovilo nikakršnih vprašanj v zvezi z omenjenim poslovanjem. “Po opozorilu komisije smo izvedli notranji nadzor in takoj ukrepali. Tako smo začeli postopek za uveljavitev ničnosti poslov med občino in podjetjem Beton, s.p., in nemudoma prekinili poslovno sodelovanje z izvajalcem Stanislavom Fiderškom, njegova firma Beton, s.p., pa z nami ne bo mogla sodelovati vse dotlej, dokler bo obstajalo nasprotje interesov. Obenem smo ponovno opozorili občinske svetnike in funkcionarje na obvezno sporočanje podatkov in sprememb podatkov v skladu z zakonodajo,” je pojasnil Damjan Napast, direktor občinske uprave v občini Kidričevo, in dodal, da so s firmo Beton poslovali, ker “omenjenega podjetja ni na seznamu subjektov na spletni strani KPK, za katere velja omejitev poslovanja z občino Kidričevo”.

Napovedujejo nova razkritja

“Nedopustno je tudi to, da žena svetnika SDS Marjana Bezjaka opravlja nadzor nad proračunskimi sredstvi občine. KPK je občinsko vodstvo opozorila na nepravilnosti, a niso ukrepali,” pa je povedal Branko Štrucl. Pravi, da bodo člani nestrankarskega gibanja Za Kidričevo v prihodnjih tednih sklicali tiskovno konferenco in javnost seznanili s še več domnevnimi nepravilnostmi v občini Kidričevo. “Župan naše civilnodružbeno gibanje celo sodno preganja, a mi opozarjamo zgolj na nepravilnosti in si želimo delovati v občini brez korupcije,” omenja Štrucl, župan Anton Leskovar pa odgovarja, da občinsko vodstvo deluje v interesu vseh občanov in občank in da sam ravna v skladu z zakonodajo. “Na KPK je bilo posredovanih več prijav o domnevnih nepravilnostih poslovanja v naši občini, v zadevi nadzora nad proračunskimi sredstvi pa KPK ni zaznala nepravilnosti in kršitev, je pa izdala priporočilo o načinu izvajanja nadzora, kar tudi upoštevamo,” je poudaril Damjan Napast.

Konec podjetja Beton iz Cirkovc?

KPK je županu Antonu Leskovarju naložila plačilo globe v višini 1800 evrov, kar je župan Kidričevega že poravnal, prekrškovni postopek zoper svetnika Milana Fiderška pa zaradi zastaranja ni bil uveden, kot smo izvedeli, pa naj bi podjetje Beton, ki do nadaljnjega z občino Kidričevo, vsaj dokler bodo obstajale družinske povezave med svetniki in drugimi občinskimi funkcionarji in omenjenim podjetjem, ne sme poslovati, bo pa zaradi sodelovanja v preteklosti opravilo nekatera dela v občinsko javno korist. “Po dogovoru z občino smo svoje naredili, zdaj ostajamo brez dela in vse kaže, da bomo po 22 letih samostojnega delovanja morali družinsko dejavnost ukiniti. Dela namreč ni in znašli se bomo na zavodu za zaposlovanje,” napoveduje Stanislav Fideršek, lastnik podjetja Beton, s.p., iz Cirkovc, ki je v domači firmi v preteklosti zaposloval vsaj deset ljudi, zdaj pa se bo, kot vse kaže, pri 55 letih tudi sam soočil z brezposelnostjo.

Objavljeno v Večeru, v torek, 10.6.2014

Slavica Pičerko Peklar

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: