Gume iz Lovrenca tokrat na Hrvaško

V nekdanji gramoznici naj bi bilo kar 50 tisoč ton odpadnih gum. Prvi del sanacije je opravilo podjetje Saubermacher, ki je gume izvažalo v Avstrijo, zdajšnji izvajalec, podjetje Sme-tra, gume predaja hrvaškemu kupcu

Potem ko je podjetje Saubermacher Slovenija kot najugodnejši ponudnik iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju odstranilo 1235 ton izrabljenih celih gum, je Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje letos izpeljal nov postopek javnega naročanja, v katerem je bil izbran nov izvajalec, podjetje Sme-tra iz Slovenske Bistrice. “Predmet javnega naročila je tokrat 850 ton izrabljenih gum, ponudbena cena in s tem pogodbena vrednost je približno 70 tisoč evrov. Izrabljene gume bodo vozili na predelavo na Hrvaško,” sporočajo z ministrstva in dodajajo, da Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje ne razpolaga s podatki o tem, da bi avstrijsko podjetje za predelavo zavračalo sprejem razrezanih gum, kot menjavo izvajalca odvoza gum iz gramoznice razlagajo nekateri domačini. “V enem mesecu smo prevzeli 1235 ton izrabljenih celih gum, kasneje je naročnik izvedel nov razpis za odvoz preostalih, necelih gum. Na slednjega smo se tudi prijavili, vendar zaradi višje cene nismo bili izbrani. V stroških je bilo namreč treba dodatno upoštevali čiščenje gum. Večina preostalih gum je bodisi umazana, pomešana z blatom in kamenjem bodisi kompletno zmleta, kar potrjuje tudi vsebina novega razpisa, objavljenega maja 2014,” razlagajo v Samubermacherju.

Naj spomnimo, da je nekdanjo opuščeno gramoznico pri Lovrencu na Dravskem polju leta 2007 začelo sanirati domače podjetje Albin Promotion, a se je po dveh večjih požarih na odlagališču odpadnih pnevmatik zapletlo, podjetje je ostalo brez vseh dovoljenj, čeprav lastnik Albin Brencl vztraja, da kršitev ni bilo, saj da so za sanacijo divjega odlagališča s projektom predelave odpadnih gum in sanacije opuščene gramoznice kot investitor pridobili vso potrebno dokumentacijo in uradno izdana vsa dovoljenja. Takratna sanacija odlagališča odpadnih gum je predvidevala predelavo gum v uporabno gradbeno surovino, sanacija naj bi bila prispevala k izboljšanju okolja, a se to ni zgodilo.

Po dveh opominih iz Bruslja, ki jih je bila deležna država, je bilo treba ukrepati, in ker lastnik pnevmatik ni odstranil sam, je Inšpektorat za kmetijstvo in okolje lani z javnim razpisom izbral izvajalca del, ki se je lotil prve faze sanacije gramozne jame. V gramoznici je skoraj 50 tisoč ton odpadnih gum, a kot pojasnjujejo v inšpektoratu, je razpis namenjen odstranitvi 3000 ton gum, pač glede na trenutno razpoložljiva finančna sredstva. Zato tudi težko napovedujejo, kdaj bi lahko bila sanacija v celoti končana. Tam tudi pojasnjujejo, da je podjetje Albin Promotion imetnik odpadnih gum, torej je odgovorno za pravilno ravnanje z njimi, a ker to ni poskrbelo za njihovo odstranitev, so se odločili za javne razpise in postopno odstranjevanje odpadnih pnevmatik.

Letos je bil izveden nov postopek javnega naročanja, v katerem je bil izbran novi izvajalec, podjetje Sme-tra. Predmet javnega naročila je tokrat 850 ton izrabljenih gum, ponudbena cena in s tem pogodbena vrednost je približno 70 tisoč evrov. Izrabljene gume se bodo vozile na predelavo na Hrvaško.

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 24.7.2014

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://nov.vecer.com/clanek/201407246046328

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: