Gibanje v SMC

Bo občina Kidričevo čez leto prepoznana kot degradirano območje? Civilna iniciativa, ki že leta opozarja na okoljevarstvene težave, z lokalnimi volitvami končuje svoje oglašanje

“Na območju občine Kidričevo je vsaj enajst večjih onesnaževalcev okolja, med temi velja omeniti podjetje Silkem, center za zbiranje nevarnih odpadkov pa odlagališče rdečega blata s kar petimi milijoni ton nevarnih odpadkov, ki je zdaj sicer prekrito z meter debelo plastjo zemlje. A dogodek izpred let, ko se je blato razlilo na bližnja polja, kaže, da nevarnost onesnaževanja okolja še obstaja. Mnogo prepočasi poteka sanacija odlagališča rabljenih gum v Lovrencu na Dravskem polju, negativno na okolje vplivata tudi daljnovod in plinovod, ki potekata čez naše kraje,” opozarja Branko Štrucl, vodja civilnega gibanja Za Kidričevo, ki si že dalj časa prizadeva, da bi država območje Kidričevega ponovno prepoznala kot degradirano območje. ” Vodstvo občine sicer razmišlja drugače in ljudi zavaja z odpiranjem nekakšne ekoregije, a v preteklosti opravljene raziskave kažejo, da niso onesnažena zgolj naša tla, temveč tudi podtalnica in v veliki meri še zrak,” dodaja Štrucl in napoveduje skorajšnji konec delovanja civilne iniciative. “Člani gibanja smo priložnost za udejanjenje naših idej prepoznali v SMC in se odločili, da bomo po lokalnih volitvah na razmere v okolju opozarjali združeni v tej stranki.”

Občinsko vodstvo misli drugače

Civilna iniciativa Za Kidričevo, ki v preteklosti s svojim zavzemanjem za prijaznejše okolje ni naletela na odobravanje v občinskem vodstvu, je z okoljevarstvenimi razmerami seznanila državo in pristojne v Evropski uniji. “Če se naša ministrstva odzivajo počasi, pa tega nikakor ne morem reči za evropsko komisijo za okolje. Odziv je bil takojšen, mi pa zdaj v navezi z ministrstvom za kmetijstvo in okolje pripravljamo vse potrebne raziskave in analize, ki so nujne, da občino Kidričevo razglasimo za degradirano okolje. To pomeni nekaj milijonov evrov letne rente in resnično ne vem, zakaj bi se odrekli denarju, ki lahko pripomore k prijaznejšemu razvoju naše občine,” ugotavlja Štrucl in dodaja, da bi lahko vse, kar je treba za razglasitev degradiranega območja, pripravili v enem letu.

Onesnaževanja so zaznana

“Na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga Agencija RS za okolje, ugotavljamo, da so zaznana onesnaženja tal v okolici industrijskega kompleksa Taluma, opazno je tudi onesnaženje podtalnice, zlasti na območju Kidričevega in širše Dravske doline,” so v odgovoru na dopis kidričevske civilne iniciative zapisali v direktoratu za okolje in dodali, da ministrstvo ocenjuje, “da na podlagi obstoječih podatkov ni mogoče pripraviti ustreznega predpisa, s katerim bi občino Kidričevo razglasili za degradirano območje, saj trenutni podatki o stanju v okolju ne zadoščajo za korektno izvedbo postopka. Strinjamo pa se, da obstoječi podatki dajejo jasen signal, da je potrebno za občino Kidričevo in širše območje Dravske doline pripraviti bolj podrobno analizo stanja okolja in celovit pregled nad obstoječimi povzročitelji onesnaževanj, saj bo tako mogoče pripraviti nabor vseh potrebnih ukrepov za sanacijo stanja.” Tako je v odgovoru ministrstva zapisala mag. Bernarda Podlipnik in dodala, da bo ministrstvo pri pripravi strateških dokumentov upoštevalo pripombe kidričevske civilne iniciative in še naprej spremljalo dogajanje z inšpekcijskimi nadzori, v prihodnje pa sklicalo tudi srečanje z vsemi, ki bi lahko sodelovali pri pripravi dokumentov, ki so nujni za odločitev o tem, ali je Kidričevo resnično degradirano območje in zato potrebno posebne obravnave v okoljevarstvu.

Objavljeno v Večeru, v soboto, 30.8.2014

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201408306055349

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: