Sternthal ponovno središče Kidričevega

V dvorcu Sternthal bodo občinska uprava, krajevni urad in občinsko podjetje pa tudi slavnostna poročna dvorana in dovolj prostora za delovanje društev; poskrbeli bodo tudi za kulturno dogajanje

“Glejte, v tem dvorcu sem živel več kot 40 let. Zdaj je kot iz pravljice, včasih pa ni bilo tako. Dvorec je dolga leta propadal, streha se je sesedala in grozila, da se bo kar zrušila, pa se je občina odločila, da bo dvorec vzela v svoje roke. Pred dobrim letom so štiri stanovalce, ki smo v njem nazadnje bivali, preselili v okoliške bloke, saj so propadajočo stavbo začeli obnavljati. Naša stanovanja so zdaj manj vlažna, lažje je s kurjavo, le zraka mi v novem stanovanju manjka. V dvorcu je stalno pihalo, stropovi so visoki, dihati se je dalo,” je ob srečanju kak dan pred nedavno otvoritvijo prenovljenega dvorca Sternthal pripovedoval Milan Svenšek iz Kidričevega.

Ohranili detajle iz preteklosti

Občina Kidričevo je v obnovo dvorca, ki se ponaša z veliko spomeniško in zgodovinsko vrednostjo, vložila 1,8 milijona evrov, dobro polovico potrebnega denarja, 950 tisoč evrov, je za obnovo prejela iz evropskega sklada za regionalni razvoj. V sodelovanju s strokovnjaki zavoda za varstvo kulturne dediščine so delavci ptujskega gradbenega podjetja GP Project ing dvorec Sternthal ne samo obnovili, pač pa v njem ohranili detajle iz preteklosti. Tako se zidna poslikava iz ene od dvoran ponavlja na leseni zaščiti radiatorjev, ohranjeni so staro stopnišče, ponekod tudi stropovi iz zidakov in stara, prav tako tlakovana tla. Na mestu, kjer danes stoji Sternthal, je sredi več sto hektarjev velikega posestva leta 1830 stala pristava, ki jo je grof Schöndorf razširil v današnji dvorec in v njem z družino tudi živel. Ob dvorcu so bila gospodarska poslopja, v katerih so živeli delavci. Sredi prve svetovne vojne je avstro-ogrska vojska v bližini dvorca začela graditi taborišča za vojne ujetnike in rezervne vojaške bolnišnice. Po vojni je dvorec kupil ptujski trgovec Franc Čuček, med drugo svetovno vojno pa je imelo v dvorcu sedež nemško poveljstvo. Po vojni je bila celotna posest nacionalizirana in po letu 1961 predana ptujskemu kmetijskemu kombinatu, ki je poslopje ponovno namenil stanovalcem.

Najprej je bil dvorec, potem Kidričevo

“Dvorec Sternthal, okrog katerega se je začelo razvijati naselje Strnišče in kasneje Kidričevo, je za vse nas velikega pomena, zato smo se tudi odločili, da ga obnovimo in zdaj v njegove prostore tudi selimo občinsko upravo, krajevni urad ter občinsko javno podjetje Vzdrževanje in gradnje. Tukaj bo tudi slavnostna poročna dvorana in dovolj prostora za delovanje društev. Želimo si, da dvorec, kot je bil Sternthal pred stoletji, postane središče dogajanja v naši občini,” omenja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo.

Te dni si je v dvorcu mogoče ogledati razstavo del domačega akademskega slikarja Jerneja Forbicija in tudi v prihodnje naj bi Sternthal vabil ne le tiste, ki bodo imeli opravke na občini ali upravni enoti, pač pa tudi one, ki jih bo tja pritegnilo kulturno dogajanje.

Dabra polovica sredstev za investicije iz Evrope

V zadnjem letu je občina Kidričevo za investicije namenila 5,5 milijona evrov, dobro polovico oziroma kar tri milijone evrov je prejela iz evropskih skladov. Poleg obnove dvorca, ki velja za najstarejšo stavbo v kraju, je zgra­dila še poslovno-stanovanjski objekt, kjer so v pritličju dolgo pričakovani prostori zdravstvenega doma, nadaljevali so urejanje vaškega jedra Cirkovc in gradnjo kanalizacijskega sistema. V Boldirjevi jami, nekdaj divjem odla­gališču odpadkov, so uredili učilnico v naravi, po Kidričevem pa vodi zdaj tudi urejena zgodovinsko-turistična pot, imenovana Po poti zgodovine, ki posega v čas prve svetovne vojne.

Slavica Pičerko Peklar

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 9.10.2014

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: