Gramoznica Pleterje kot turistični center

Občina Kidričevo dopolnjuje osnutek občinskega prostorskega načrta, da bi lahko na območju gramoznice Pleterje zgradila turistično-rekreacijski center

V gramoznici Pleterje, kjer se v poletnih mesecih – na lastno odgovornost, saj je sicer gibanje po območju gramoznice, kjer v enem delu še izkopavajo gramoz, prepovedano – zbirajo vodne osvežitve željni obiskovalci, občina Kidričevo snuje s športom in rekreacijo povezane razvojne načrte. V javni razpravi je dopolnjen osnutek občinskega prostorskega načrta, še pred koncem leta naj bi projekte za sodobno urejen center, namenjen oddihu, rekreaciji in turizmu, potrdili kidričevski svetniki. Tisti, ki so se udeležili nedavne javne predstavitve projekta, so nad predstavljenim navdušeni, v vodstvu občine Kidričevo pa poudarjajo, da ureditev gramoznice Pleterje predstavlja celovito sanacijo zdaj degradiranega območja.

“V prvi vrsti predvidevamo ureditev vodnih površin in z njimi povezanih zunanjih zelenih površin, kjer poleg parkirišča in sanitarij načrtujemo ureditev prostora za kampiranje. Del gramoznice in njene okolice namenjamo ribičem, uredili bomo igrišča na mivki, razgledni plato, vlečnice za smučanje na vodi, ponudbo pa želimo obogatili še z izgradnjo plavajočih otokov in pomolov, gramoznica bo ponujala možnosti za razvoj veslaškega športa, načrtovana je tudi ureditev sten gramoznice za gnezdenje ptic breguljk in plitvin, ki so življenjski prostor za dvoživke ter vodne rastline in živali,” predstavlja projekt Damjan Napast, direktor občinske uprave Kidričevo, ki dodaja, da do konca tedna domačini še lahko posredujejo svoje poglede, tudi pripombe, na predstavljeno ureditev gramoznice Pleterje.

“Odločili smo se za ureditev gramoznice ob regionalni cesti Rače Kungota-Kidričevo in leži sredi gozda v katastrski občini Pleterje. Celotno območje obsega blizu 23 hektarjev vodnih in gozdnih površin. Pred nami je zahteven projekt, v prvi vrsti s turistično-športno ponudbo, a smo razmišljali tudi širše, saj bomo del prostora ob gramoznici uredili tako, da bo območje namenjeno izobraževanju in naravoslovnemu turizmu. Ob na novo urejeni makadamski krožni učni poti bomo postavili informacijske ploščadi in učne točke, namenjene opazovanju tukaj živečih rastlinskih in živalskih vrst, ob sprehajalni poti so predvidene tudi številne klopi.

Vse to bomo predstavili na način, da bo naša prizadevanja finančno podprla tudi Evropska unija,” razlaga župan Anton Leskovar in dodaja, da bodo k občinskemu projektu poskušali pritegniti domače gospodarstvo in tuje sovlagatelje, s katerimi se že nekaj časa dogovarjajo o možnostih sodelovanja, a konkretnejši dogovori niso mogoči pred sprejetjem občinskega prostorskega načrta, kar naj bi se zgodilo, kot napovedujejo v vodstvu kidričevske občine, že v nekaj mesecih.

Objavljeno v Večeru, v soboto, 18.10.2014

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://nov.vecer.com/clanek.aspx?id=201410186067085

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: