Za varčevanje pri sejninah niso zagreti

To, da bi si svetniki znižali sejnine, se v občinah na Ptujskem in Ormoškem še ni zgodilo, nekaj predlogov je bilo le za zmanjšanje števila podžupanov, pa tudi v dobrodelne namene se sejninam kak svetnik še ni odpovedal

V večjih občinah na ptujskem in ormoškem območju smo preverili, kolikšne so sejnine svetnikov in nagrade podžupanov ter s tem stroški za proračune. Zneski so večinoma visoki in nikjer se niso odločili, da bi jih zmanjšali. Nekaj predlogov je sicer bilo za zmanjšanje števila podžupanov, še posebno tam, kjer so župani poklicni. A večinoma z njimi niso uspeli. O varčevanju z znižanjem sejnin in podžupanskih nagrad bodo, kot so povedali denimo v ormoški občini, prisiljeni razmišljati prav kmalu, če bodo obveljali predlogi o zmanjšanem obsegu financiranja občin s strani države preko mehanizma zagotovljene porabe oziroma t. i. glavarine. Ali ker bo, vsaj letos, zaradi nove finančne perspektive tudi manj možnosti za pridobivanje evropskih in državnih spodbud za naložbe in razvoj. Da bi to preventivno ali samoiniciativno storili že sedaj, se v obravnavanih občinah doslej ni zgodilo.

Sedenje na sejah je tako dobro nagrajeno in nihče se doslej ni spomnil, da bi pretirano pasivnim svetnikom, ki nikoli ne sodelujejo v razpravah ali s predlogi za rešitev problemov, kaj vzel. Za nedejavnost jih lahko kaznujejo le volivke in volivci s tem, da jih na naslednjih volitvah pač ne izvolijo.

[…]

Kidričevo: Za sejnine čez 19 tisoč letno

Tovrstnim varčevalnim ukrepom niso naklonjeni niti svetniki v občini Kidričevo, kjer je v občinskem svetu 17 članov. Ti dobijo za sodelovanje na redni seji občinskega sveta 152,12 evra bruto. V lanskem letu so imeli takih sej pet, za udeležbo na treh izrednih sejah pa so kidričevski svetniki prejeli vsakokrat še po 91,27 evra bruto. Tri do­pisne seje so opravili, kot drugod, brez plačila. Občina Kidričevo je za sejnine namenila skupno 19.299 evrov. Člani posameznih odborov dobijo za sodelovanje na sejah odborov 68,45 evra bruto, njihovi predsedniki pa so upra­vičeni do 114,09 evra bruto za vode­nje seje. Nepoklicni podžupan v občini Kidričevo prejme 857,75 evra bruto na mesec. V tem mandatu imajo podžu­panjo Anjo Rajher in podžupana Bog­dana Potočnika.

Darja Lukman Žunec, Slavica Pičerko Peklar, Slavko Podbrežnik

Objavljeno v Večeru, v sredo, 28.1.2015

Vir: http://nov.vecer.com/clanek/201501286091325

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: