Proti klobasam ob poštnem pultu

Kidričevski svetniki so soglasno zavrnili predlog Pošte Slovenije, da pošti v Cirkovcah in Lovrencu od jeseni delujeta kot pogodbeni, a njihov glas ni obvezujoč

Pošta Slovenije: Gre za manjše in nerentabilne pošte

V en glas, kar se v kidričevskem občinskem svetu dogodi le izjemoma, so tukajšnji svetniki rekli ne načrtovanemu preoblikovanju pošt v Cirkovcah in Lovrencu na Dravskem polju, saj so prepričani, da krajani s tem izgubljajo pomembno dejavnost, pa čeprav bo ta še naprej ostala v obeh krajih, a kot dodajajo, v ponudbi, ki si je ne želijo. A tudi odločno nasprotovanje lokalne skupnosti načrtovanemu poštnemu preoblikovanju za Pošto Slovenije ni obvezujoče in tako je pričakovati, da bosta že letošnjo jesen pošti v Lovrencu in Cirkovcah začeli delovati kot pogodbeni pošti.

Gradili so s samoprispevkom

“Mi smo objekte, kjer so prostori pošte, gradili sami, s samoprispevkom. Tod so nam bile na voljo ne le poštne, temveč tudi bančne storitve, pri opravljanju storitev nam je bila zagotovljena zasebnost, zdaj se bodo ob poštnem pultu prodajale klobase ali pripomočki za kmetijstvo,” sta o upravičenosti preoblikovanja pošte na območju občine Kidričevo dvomila svetnika Milan Fideršek in Milan Strmšek. Pritegnili so jima tudi drugi člani občinskega sveta, ki jih je zanimalo, ali Pošta Slovenije že ve, kdo bo kot pogodbenik vodil pošti v omenjenih krajih, in izvedeli, da gre zgolj za seznanitev lokalne skupnosti z načrtovanimi organizacijskimi spremembami.

“To je prvi korak, ki nas vodi k preoblikovanju, ki se običajno zgodi v pol leta. Sledil bo javni razpis, s katerim bomo iskali pogodbenega partnerja. Zdaj imate čas, da v kraju samem najdete najprimernejšega partnerja,” pojasnjuje Bojan Radinja s Pošte Slovenije in dodaja, da pogodbene pošte ohranjajo predpisan nivo učinkovitosti, kakovosti in zanesljivosti izvajanja poštnih storitev. “V Pošti Slovenije bomo v letošnjem in prihodnjih letih v pogodbene pošte preoblikovali 40 do 50 pošt na leto, do leta 2017 pa skupno do 180 pošt po vsej Sloveniji. Od leta 2012, ko smo v pogodbene pošte preoblikovali prve tri stacionarne pošte, imamo zdaj v Sloveniji skupno 79 pogodbenih pošt. Za tak korak se odločamo povsod tam, kjer se izkazalo, da gre za manjše in nerentabilne pošte. Naši uslužbenci pa zaradi teh sprememb ne ostajajo brez služb.” Da so se poštne storitve spremenile na slabše, odkar so začeli poštarji pošto razvažati z osrednje kidričevske pošte, opaža Ivanka Korez, svetnica iz Cirkovc, kjer, pravi, dobivajo poštne pošiljke kasneje kot v prejšnjih časih, pa še do napačne dostave prihaja, zato se krajani upravičeno bojijo, da napovedana sprememba ne prinaša nič dobrega.

Še letos tudi v Zavrču in Vitomarcih?

Pošta Slovenije namerava v pogodbeni pošti preoblikovati tudi pošti v Vitomarcih in Zavrču, kjer so o svoji nameri že seznanili tudi župana oziroma lokalno skupnost. “Morali smo se odzvati na gospodarske in tržne razmere, v katerih poslujemo, kar je narekovalo našo reorganizacijo in optimizacijo mreže poštnih enot. Prve spremembe so se zgodile že leta 2009, ko smo nekaj pošt preoblikovali v premične, tako da zdaj v državi deluje 24 tovrstnih pošt, njihova značilnost pa je, da pismonoša poštne storitve opravlja kar na terenu, z dostavnim vozilom, ki se ob vnaprej določeni uri ustavi v določenem kraju,” razlaga Radinja in poudarja, da se število na poštah opravljenih storitev močno zmanjšuje, a sami poskušajo z organizacijskimi spremembami uporabnikom zagotoviti kar se da kakovostne poštne storitve. Pogodbene pošte, dodaja, delujejo najmanj pet ur dnevno, lahko tudi daljši čas, v vseh letih preoblikovanja pa so imeli zgolj dva ali tri primere, da o so s pogodbenimi partnerji predčasno prekinili pogodbeno razmerje, običajno se ta sklepajo za obdobje desetih let. Na območju, ki ga pokriva mariborska poslovna enota pošte, deluje enajst pogodbenih pošt, in sicer v Marjeti na Dravskem polju, Jarenini, Jakobskem Dolu, na Polenšaku, Kogu, v Stopercah, Laporju, na Ptujski Gori, v Vuhredu, Podgorju pri Slovenj Gradcu in v Kotljah.

Pošta je tudi kraj srečevanj

Marjeta Sternad, vaščanka Cirkovc: “Cirkovčani smo sami zgradili pošto, s samoprispevkom smo v preteklih letih zbirali denar za krajevni razvoj. Zdaj pravijo, da bomo dobili pogodbeno pošto. Kaj to pomeni, niti ne vem, grem pa sama vsaj nekajkrat na teden na to našo pošto, kjer opravljam tudi bančne zadeve. Veste, sem med starejšimi in mi smo še navajeni pisati pisma ali pošiljati razglednice. Vedno, ko pridem sem, je tu še kdo iz vasi, ki ima kak opravek, zato ne vem, ali nas je res tako malo, ki še prihajamo na pošto.”

Slavica Pičerko Peklar

Objavljeno v Večeru, v sredo, 25.2.2015

Vir: http://www.vecer.com/clanek/201502256098274

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: