Ostaja cesta ob Framskem potoku

Minister Gašperšič, ki se je včeraj pogovarjal s predstavniki civilnih iniciativ za gradnjo obvozne poti ob potoku v Pongrcah oziroma proti njej

Sprememba že potrjenih načrtov bi onemogočila evropsko sofinanciranje projekta

“Sprejetega državnega prostorskega načrta ne moremo spreminjati in gradnja obvozne ceste skozi Pongrce, ob Framskem potoku, se bo nadaljevala. Bomo pa poskrbeli še za dodatno varnost te ceste, ob njej postavili varovalno ograjo, poskrbeli za razsvetljavo in jo na nekaterih odsekih nekoliko razširili,” je včeraj pozno popoldne, na srečanju s predstavniki občine in krajani Pongrc, napovedal Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo. V isti sapi je dodal, da domačinom ponujajo možnost izgradnje kolesarske in pešpoti ob železniški progi. Z rezultati pogovorov ostajajo nezadovoljni člani civilne iniciative, ki se zavzemajo za gradnjo obvozne poti ob železniški progi Pragersko-Hodoš, kjer poudarjajo, da bi bilo mogoče ohraniti zdajšnji železniški prehod in obstoječo cestno povezavo. “Sprejetega projekta, ki predvideva gradnjo obvozne ceste ob Framskem potoku v Pogrcah, ne moremo spreminjati. Trasa ceste je bila sprejeta z državnim prostorskim načrtom, lahko pa poskrbimo še za dodatno prometno varnost te cestne povezave in to bomo tudi storili. Tako bo cesta v bližini stanovanjske hiše širša, poskrbeli bomo za varovalno ograjo, ob cesti bomo uredili razsvetljavo, obenem pa zdaj krajanom ponujamo tudi možnost izgradnje kolesarske in peš poti, ki bi potekala ob železniški progi od Šikol do Pongrc in bi tako nekoliko skrajšala pot pešcem in kolesarjem, saj bi dobili cesto, namenjeno zgolj njim,” je včeraj pozno popoldne, še sredi pogovorov s predstavniki občine Kidričevo in obeh civilnih iniciativ, povedal Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo. Poudaril je, da pred skoraj desetletjem sprejetega prostorskega načrta ne morejo spreminjati, dela na modernizaciji železniške proge Pragersko-Hodoš pa morajo biti končana do konca letošnjega leta.

Prepozno za bistvene spremembe

Kakršnakoli sprememba že sprejetih in v Evropi potrjenih načrtov, dodaja Gašperšič, bi tudi onemogočila sofinanciranje projekta s strani Evropske unije. “Domačinom v Pongrcah in okoliških vaseh ponujamo najboljše, kar jim lahko. Sam sem se odzval predvsem zaradi informacij, ki so se pojavile, češ da obvozna cesta ob potoku, ki jo že gradimo, ni varna in pomeni nevarnost za okoliške prebivalce. Po ogledu in po vsem, kar sem slišal, lahko zagotovim, da bomo poskrbeli za varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Ob potoku bo tudi varovalna ograja,” dodaja Gašperšič.

“Na občini se zavedamo, da sprejetih prostorskih načrtov že sredi gradnje obvozne ceste ne moremo spreminjati. Lahko pa nekatere stvari še izboljšamo in to bomo tudi storili. Mi domačinom zdaj ponujamo še izgradnjo traktorske poti ob tej cesti, ki pa jo bo mogoče zgraditi le v primeru sodelovanja lastnikov kmetijskih zemljišč. Ti bodo namreč morali del svojih kmetijskih zemljišč nameniti za ureditev te kmetijskim strojem namenjene poti,” dodaja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo.

Eni zadovoljni, drugi ne

Predstavnik civilne iniciative, ki se zavzema za gradnjo obvozne ceste ob železniški progi, Boštjan Kmetec včeraj, še sredi pogovorov, ni bil zadovoljen: “S tem, kar sta povedala minister Gašperšič in župan Leskovar, bom takoj zdaj seznanil člane naše iniciative, a pričakujem, da z doseženim ne bodo zadovoljni. Mi opozarjamo, da cesta ob potoku ni varna, da je izbrana lokacija dražja in da je še čas za sprejetje za večino domačinov ugodnejše variante.” So pa bili s pogovori zadovoljni člani civilne iniciative, ki jo zastopa Vlado Brglez: “Mi smo se vedno zavzemali za varno cesto in za nas je sprejeta trasa ob potoku dobra rešitev, ki jo bomo zagovarjali tudi v prihodnje.”

Naj spomnimo, gradnja obvozne ceste skozi Pongrce v občini Kidričevo je razdvojila tamkajšnje prebivalce, saj se del krajanov zavzema za sprejeto traso, na kateri dela že potekajo, del domačinov, predvsem tistih, ki živijo bliže Framskega potoka, pa že lep čas dokazuje, da bi bila cenovno ugodnejša in prometno varnejša gradnja obvozne ceste od Šikol, ob železniški progi do Pongrc. V začetku tedna so domačini s traktorji – deset se jih je s traktorji tudi včeraj pripeljalo pred občinsko stavbo, kjer so potekali razgovori – zaprli lokalno cesto skozi Pongrce in bližnjo državno cesto skozi Šikole. Gradnja obvozne ceste v Pongrcah je del projekta modernizacije železniške proge, ko bodo v Pongrcah zaprli sicer varovani železniški prehod, s tem pa tudi cesto, ki je zdaj glavna lokalna prometnica.

Objavljeno v Večeru, v soboto, 28.2.2015

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://www.vecer.com/clanek/201502286099330

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: