Bodo po 23 letih kmetom vendarle vrnili odvzeto zemljo?

Ob celodnevnem obisku vrha vladne stranke SD s predsednikom Dejanom Židanom, ministri in poslanci, so se njihovi predstavniki v torek, 13. aprila, sestali tudi s skupino agrarne skupnosti kmetov iz Apač, ki se že 23 let zaman trudijo, da bi jim vrnili po vojni odvzeto in nacionalizirano zemljo. Povabilu agrarne skupnosti (AS) Apače so se odzvali dosedanji obrambni minister Janko Veber, generalni sekretar na ministrstvu za obrambo Boris Balant, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Tanja Strniša in gospodarstvenik France Križanič.

Pogovorov in ogleda zemljišč ob strelišču Slovenske vojske v Apačah pri Kidričevem pa so se udeležili tudi predsednik OO SD Kidričevo Daniel Zajc ter svetnika Stanislav Lampič in Slavko Krajnc. Predsednik AS Apače Janko Korpič in njihov pravni zastopnik Stanislav Klemenčič sta gostom pojasnila, da se na Upravni enoti Ptuj že 23 let vleče postopek denacionalizacije, oziroma vrnitve dobrih 32 ha zemljišč članom AS Apače, ki so jim bila odvzela leta 1948 in podržavljena.

Kmetje so prepričani, da gre za namerno zavlačevanje

Člani AS ne morejo razumeti, zakaj so jim že štirikrat zavrnili odločbe, zato so vse bolj prepričani, da nekdo zadevo namerno zavlačuje. Zaradi domnevne prezasedenosti so primer iz UE Ptuj predali na UE Šmarje pri Jelšah, ki se je z njim ukvarjal štiri leta, nato pa so ga spet vrnili na UE Ptuj. Že na prvi ponovni obravnavi pa se je pokazalo, da se UE bolj nagiba k interesom Slovenske vojske kot k agrarni skupnosti. Del teh zemljišč danes predstavlja tudi vojaško strelišče in vadbišče, ki ju je imela bivša JLA, po osamosvojitvi pa ju je nasledila Slovenska vojska. Zemljišče je v lasti države.

Zakaj RS ugovarja vrnitvi zemljišč v naravi?

Po denacionalizacijskem zakonu se mora nacionalizirana nepremičnina prvotnim lastnikom vrniti v naravi, če za to ne obstajajo ovire. V tem primeru pa je vrnitev razlaščenih zemljišč v naravi deloma onemogočena, saj je del teh zemljišč po razlastitvi prešel v zasebno lastnino, ki se ne vrača. Preostali del pa je še vedno v državni lasti, zato je vrnitev v naravi teoretično možna. Na osnovi tega RS ves čas postopka, ki se vleče že 23 let, ugovarja vrnitvi v naravi. Na prvi stopnji je upravni organ zahtevek po vrnitvi zemljišč v naravi zavrnil že štirikrat, kajti vse odločitve so bile na podlagi pritožb AS, z utemeljitvijo, da R Slovenija ni dokazala nujnosti uporabe teh zemljišč in njihove nenadomestljivosti. Ker je na tem območju v lasti RS še 77 ha zemlje, so v AS vedno uveljavljali možnost, da lahko vojaško strelišče postavijo 500 do 700 m južno, saj imajo tam dovolj lastne zemlje.

Kidričevo, 16.4.2015

Martin Ozmec

V celoti objavljeno v Štajerskem tedniku

Vir: http://www.tednik.si/bodo-po-23-letih-kmetom-vendarle-vrnili-odvzeto-zemljo

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: