Zaradi manjšega vpisa v Cirkovcah ukinjajo peti oddelek vrtca

Svetniki občine Kidričevo so potrdili prvi letošnji rebalans proračuna, s katerim so zagotovili pol milijona evrov za prenovo starega zdravstvenega doma v Kidričevem. Zaradi zmanjšanega vpisa pa so v Cirkovcah ukinili oddelek vrtca.

Občinski svet je brez težav potrdil prvi rebalans letošnjega proračuna, v katerem so planirani prihodki višji za dobrih 256.000 evrov, tako da sedaj znašajo okoli 6,2 milijona evrov; skupni odhodki pa so višji za dobrih 216.000 evrov in znašajo okoli 6,2 milijona. S tem so zagotovili tudi 500.000 evrov za obnovo starega zdravstvenega doma v Kidričevem. Projekt obnove več kot 60 let stare stavbe je razdeljen v tri etape. Že letos naj bi začeli urejati večstanovanjski objekt, saj po besedah župana Antona Leskovarja v občini nujno potrebujejo več manjših stanovanj za socialno ogrožene posameznike ali manjše družine. Letos naj bi obnovili pritličje in povsem dotrajano stavbno pohištvo zgradbe starega zdravstvenega doma. V prihodnjem letu naj bi obnovili še drugo in tretje nadstropje, v letu 2017 pa nato še fasado. Za obnovo nekdanjega zdravstvenega doma so na seji potrdili tudi investicijsko dokumentacijo in idejni projekt, zanj pa morajo v treh letih zagotoviti blizu milijon evrov, pri čemer računajo, da jim bo uspelo nekaj denarja pridobiti tudi iz nove razvojne perspektive EU.

V Cirkovcah ukinili oddelek vrtca in s tem dve delovni mesti

Zaradi nižjega števila vpisanih otrok v enoti Vrtca Cirkovce so sicer s pomisleki in grenkim občutkom, kajti s tem ukinjajo tudi dve delovni mesti, sprejeli sklep o zaprtju enega oddelka v enoti Vrtca Cirkovce. Kot je pojasnil župan, je v šolskem letu 2014/15 v enoti Vrtca Cirkovce v petih oddelkih vpisanih 92 otrok. Za naslednje leto pa je vpisanih le 77 otrok, ali 15 manj kot letos. Zaradi tega je vprašanje smotrnosti obstoja petih oddelkov. V skladu z zakonodajo mora namreč lokalna skupnost zagotoviti v proračunu sredstva zaradi izpada dohodka zaradi manjšega vpisa otrok, kot je določeno v normativih. Da bi razrešili nastalo situacijo, ki je odvisna od financiranja občine, so se v začetku maja sestali z obema ravnateljicama osnovnih šol in pomočnicama ravnateljice obeh enot vrtca. Na podlagi ugotovitev so predlagali, da se v šolskem letu 2015/2016 v enoti Vrtca Cirkovce ukine peti oddelek, zaradi česar bodo prisiljeni ukiniti tudi delovni mesti ene vzgojiteljice in njene pomočnice. Ob tem je župan izrazil zaskrbljenost zaradi splošnega trenda padanja števila prebivalcev v občini Kidričevo: »Ni zanemarljivo, da se je v zadnjih štirih letih število prebivalcev v občini Kidričevo znižalo za okoli 150 oseb. Samo v Lovrencu, kjer živim, imamo praznih že 25 hiš, prepričan pa sem, da je v celi občini praznih že več kot 100 hiš. Treba bo ukrepati učinkovito in se zadeve lotiti sistematično, saj me podatki resno skrbijo.«

Veliki načrti za gramoznico Pleterje – čakajo le še investitorja

Kidričevo, 25.5.2015

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/zaradi-manjsega-vpisa-v-cirkovcah-ukinjajo-peti-oddelek-vrtca

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: