Štrucl: »Ministrica Majcnova je snedla dano besedo!«

Potem ko so v gibanju Za Kidričevo prek evropske komisije dosegli sodelovanje z okoljskim ministrstvom, ki naj bi na njihovo pobudo opravilo analizo stanja okolja ter pregled nad povzročitelji onesnaževanja, so prejšnji teden iz MOP prejeli dopis, nad katerim so razočarani.

»Po aprilskih pogovorih na ministrstvu sem bil prepričan, da bo leto 2015 glede okoljske problematike za občino Kidričevo prelomno, saj je nedopustno, da naši občani še danes pridelujejo hrano v sporni zemlji. Nekatere njive in vrtovi so pomešani s strupenim blatom, druga območja z radioaktivnem pepelom, raznimi lugi in žlindro. In te vrtove zalivajo iz vodnjakov z vodo z omenjenimi primesmi, da o podtalnici ne izgubljam besed, saj je občasno kritično onesnažena,« nam je včeraj zaupal vodja gibanja Za Kidričevo Branko Štrucl.

Njegov optimizem se je spomladi povečal, ker sta mu tedaj ministrica Irena Majcen in generalna direktorica za okolje Tanja Bolte zagotovili, da je nujna analiza stanja okolja in celovit pregled nad obstoječimi povzročitelji onesnaženj v tej občini. Ministrica jim je celo obljubila, da bodo pri analizah lahko enakopravno sodelovali tudi člani gibanja Za Kidričevo, ki naj bi odločali, kje se bodo analize izvajale.

Ministrstvo posredovalo nekaj let stare javne podatke

A v gibanju Za Kidričevo so razočarani, saj so prepričani, da ministrica in generalna direktorica nista držali dane besede. Čeprav so jim že lani pisno odgovorili, da je za občino Kidričevo treba pripraviti podrobno analizo stanja okolja in celovit pregled nad povzročitelji onesnaženja, da bo možno pripraviti nabor ukrepov za sanacijo stanja, so jim prejšnji teden (23. julija) posredovali le strokovno mnenje dr. Janje Turšič o kakovosti zraka na območju Kidričevega.

»Poglejte, posredovali so nam nekaj let stare podatke in grafe ter primerjavo rezultatov merjenj po posameznih občinah. Gre za javno dostopne podatke, ki ne povedo nič novega. Sporočili so, da na območju Kidričevega ne izvajajo stalnih meritev onesnaženosti zunanjega zraka, zato so navedli le podatke iz let 2010, 2011, ko je merilo podjetje Talum, ki tako rekoč nadzira samo sebe, in jih ne moremo upoštevati, čeravno govorijo tudi o tem, da so najbolj problematični delci PM10. Zato smo od ministrstva zahtevali meritve neodvisnih inštitucij, kot smo se na sestanku tudi dogovorili in kot so obljubili, pa so na to očitno kar pozabili,« je razočaran Štrucl in nadaljuje:

»To kar se dogaja, je nedopustno in nevarno početje, saj okoljska mafija s pomočjo politike obvladuje umazano industrijo z nevestnimi lastniki kapitala, med katere sodi tudi država. Nazoren primer je Talum, ki je v 80% lasti države. Skupaj s pristojnim inšpektoratom gre torej za začarani krog, v katerega, verjetno zaradi pomanjkanja sredstev, ne spustijo nikogar, ne glede na kritično stanje okolja in vprašljivost zdravja ljudi. Če že govorijo o raziskavah onesnaženosti v občini Kidričevo, zakaj ne povedo, kaj so pokazale raziskave leta 2005, ko je bil zaradi izpuščenih emisij vidno posušen borov gozd in so bile njive tako onesnažene, da so morali silažo s teh njiv kmetje takoj uničiti!«

Največji ubijalec Kidričanov je arzen

Za analize zahtevajo tuje, neodvisne strokovnjake

Kidričevo, 30.7.2015

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/strucl-ministrica-majcnova-je-snedla-dano-besedo

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: