»Vsaj obvestiti bi nas moral, da bo škropil s strupenimi pesticidi«

Med Kidričani spet vre, tokrat zaradi polja buč, ki je čez noč zraslo sredi spalnega naselja, čeprav so jim obljubili lepo urejen travnik in gradnjo novih blokov. A namesto geodetov so zaorali traktorji, občane pa posebej moti škropljenje s strupenimi pesticidi tik ob stanovanjskih blokih.

Že na marčevski seji so svetnike občine Kidričevo seznanili z namero lastnikov zemljišča, da bodo vrtove med dvorcem Sternthal in bloki ob Čučkovi ulici zaradi načrtovane stanovanjske izgradnje v kratkem odstranili. Tedaj je direktor občinske uprave Damjan Napast zatrdil, da naj bi omenjeni vrtovi po mnenju lastnika zemljišča škodili videzu kraja, zaradi česar naj bi imel težave pri pridobivanju investitorjev za načrtovano stanovanjsko gradnjo na tem območju. Zato je pravni zastopnik lastnika občino obvestil, da bodo vrtove dali odstraniti in namesto njih uredili travnik, kar naj bi bilo za investitorje privlačnejše. Na občini so zatrdili, da lastniki zemljišča na tem območju načrtujejo gradnjo štirih stanovanjskih blokov po vzoru dosedanjih stanovanjskih blokov s štirimi stanovanji, saj je naselje arhitektonsko zaščiteno, ker je bilo zgrajeno pred skoraj 70 leti po načrtih uglednega povojnega arhitekta Danila Fürsta, znanega predstavnika Plečnikove šole.

Ker je med krajani Kidričevega, ki so bili na tem območju najemniki vrtov, izbruhnilo nezadovoljstvo, so se na občini Kidričevo dogovarjali z vodstvom Taluma, da naj bi stanovalcem, ki bi to želeli, uredili vrtove pri železniški postaji v Kidričevem, kjer je lastnik zemljišč Talum. O tem so vrtičkarje tudi obvestili, da so lahko še pravi čas pričeli spomladanska dela na novih vrtovih.

Namesto geodetov in blokov – traktorji in buče

V spomladanskih dneh so na območju med dvorcem Sterntal in Čučkovo ulico, kjer so bili vrtovi več kot 60 let, predstavniki izvajalcev del po nalogu lastnika zemljišča pričeli odstranjevati grmičevje in večja drevesa. A glej ga zlomka, nihče ni prišel količit, nihče ni pričel pripravljati terena za napovedano novogradnjo. Namesto geodetov je prišel le »najemnik« zemljišča in celotno zemljišče preoral, nato pa zasadil buče. Stanovalci so bili ogorčeni, saj je bilo očitno, da jih nekdo potegnil za nos. Pa to še ni vse: ogorčeni krajani so nam sporočili, da je najemnik, ne da bi kogarkoli obvestil, njivo sredi stanovanjskega naselja škropil s strupenimi pesticidi. Ker so nekateri bloki od njive oddaljeni le slabih 10 m, naj bi se strupeno škropivo kadilo po blokih, in kjer so imeli odprta okna, tudi po stanovanjih. Kakorkoli že, moteče je bilo, saj si je nekdo očitno privoščil kmetovanje sredi blokovskega naselja.

Obljubili urejen travnik, imajo pa zapleveljeno njivo

Stanovalci iz Čučkove so nas ta teden ponovno poklicali in nas opozorili, da je pogled na zapleveljeno njivo, na kateri raste tudi po 2 m visok plevel, tudi pelinolistna ambrozija, zelo neugleden in veliko slabši, kot je bil vse do lani pogled na lepo urejene vrtove.

Razočarani in jezni stanovalci…

Kidričevo, 10.8.2015

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/vsaj-obvestiti-bi-nas-moral-da-bo-skropil-s-strupenimi-pesticidi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: