Migrantski center pri Kidričevem?

Ministrstvo za notranje zadeve išče ustrezne lokacije za nastanitev migrantov. Kot kaže, je ena od mogočih lokacij tudi nekdanje vojaško skladišče v bližini Kidričevega, a nobena odločitev še ni sprejeta

Včeraj je vodstvo občine Kidričevo razburila spletna informacija o tem, da ministrstvo za notranje zadeve preučuje možnost, da bi na območju te občine vzpostavili center za migrante, ki naj bi sprejel med tri in štiri tisoč ljudi. Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, se je takoj odzval in na ministrstvo naslovil, kot pravi, poizvedbo po uradni informaciji: “Občina Kidričevo nasprotuje takšni neuradni in skrajno nesprejemljivi komunikaciji ministrstva z našo občino, zato vas pozivamo, da nas obvestite o resničnosti informacije.” Kot poudarja župan Leskovar, za tovrstno načrtovanje takšnega centra, brez vednosti lokalne skupnosti, ni opravičila. “O tem, ali tak center sodi v Kidričevo oziroma kam v našo okolico, moramo odločiti ljudje, ki tukaj živimo.” Kot pojasnjuje Anton Leskovar, jih je o namerah notranjega ministrstva obvestil Andrej Čuš, državnozborski poslanec SDS, ki je za Večer včeraj pojasnil: “Danes, v četrtek zjutraj, me je znanec z ministrstva za notranje zadeve seznanil z nekaterimi za zdaj še tajnimi namera­mi ministrstva, da naj bi v nekdanjem vojaškem skladišču pri Kidričevem v prihodnje uredili center za migrante. Gre za lokacijo v gozdu, ob krožišču, najbližjem priključku na avtocesto pri Kidričevem. Po informacijah, ki sem jih potem še pridobil, sem izvedel, da so skladišče v zadnjem času skoraj popolnoma izpraznili, kar morda re­snično kaže na namero vzpostavitve centra za begunce.” Andrej Čuš je in­formacijo razširil preko spleta, z njo pa seznanil tudi občino Kidričevo.

“Ministrstvo za notranje zadeve z drugimi ministrstvi preučuje več možnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov za migrante. Pripravljajo se različne podlage, ki bodo osnova za sprejetje ustreznih odločitev. Pred tem pa vedno potekajo ustrezna posveto­vanja s predstavniki oziroma vodstvi lokalnih skupnosti,” poudarjajo na mi­nistrstvu, kjer dodajajo, da proučujejo tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga sicer uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega, vendar nobena odločitev še ni sprejeta. Kot dodajajo na ministrstvu, so že stopili v stik z občino Kidričevo.

Sicer pa ministrstvo za notranje zadeve zbira ponudbe za najem po­slovnih prostorov v velikosti med 12 tisoč in 15 tisoč kvadratnih metrov za nastanitev migrantov, saj bodo sredi januarja zaprli center v Gornji Radgoni, konec februarja pa še v Celju.

Poslovni prostori, ki jih išče mi­nistrstvo, morajo imeti zagotovlje­no ogrevanje ter komunalne in infrastrukturne priključke, kot so te­lefonija, elektrika, voda ter fekalna in meteorna kanalizacija. Nov nasta­nitveni center pa naj bi omogočal bi­vanje v zimskih pogojih med 2000 in 3000 ljudmi. Lokacija poslovnih pro­storov mora biti po navodilih ministr­stva zunaj območij urbanih naselij, po možnosti z ograjo ločena od drugih zemljišč, z zagotovljeno infrastrukturno povezavo z avtocesto ali železnico.

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://www.vecer.com/clanek/201601086174619

Objavljeno v Večeru, v petek, 8. januarja 2016

Dopis:

KidričevoNapotilo:
Migrantski centri: Kidričevo zgolj ena od možnosti?
http://www.vecer.com/clanek/201601076174454

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: