Kidričani noč in dan nadzirajo skladišče Slovenske vojske

Poleg izrečenih očitkov o političnem nabiranju točk in političnem potrjevanju projektov so svetniki in svetnice občine Kidričevo na januarski seji minuli teden potrdili dve idejni dokumentaciji za izgradnjo kanalizacije v naselju Starošince in ureditev ceste Lancova vas–Apače. Skupna vrednost obeh projektov je nekaj več kot milijon evrov.

Najprej so svetniki obravnavali prve spremembe in dopolnitve prostorskega načrta. »S spremembami omogočamo, da lahko občan brez soglasja soseda gradi dva metra od meje, sedaj je bila ta omejitev postavljena na štirih metrih. Druga zadeva je gradnja hlevov oziroma kmetijskih objektov, kjer smo uredili nesmisle glede naklonov, dolžin. Ob tem smo omogočili Talumu gradnjo industrijskega objekta znotraj industrijske cone, gradnjo prenočitvenih kapacitet gostišču Pan ter kozolca na območju učilnice v naravi, kar po sedanjem odloku ni bilo mogoče,« je pojasnil direktor občinske uprave Damjan Napast.

Svetnik Milan Fideršek je spremembe pokomentiral: »Odmiki so bili res problem, saj so imeli občani, ki so želeli graditi v strnjenih naseljih, težave s sosedi.« Ob tem pa je izpostavil člen glede omejitve postavljanja objektov, ki povzročajo vonjave, in besedilo člena, ki govori, da bi morali kmetje, npr. pri prevozu gnoja, obvezno uporabiti tehnološke postopke, ki bi preprečili širjenje neprijetnih vonjav. »Živimo na območju kmetijstva, kjer se v spomladanskem in jesenskem času razvaža hlevski gnoj. Do neprijetnih vonjav zagotovo pride, ne vem, kakšni bi bili tehnološki postopki,« je vprašal Fideršek.

Spet pritožbe zaradi neprijetnih vonjav

Direktor občinske uprave je pojasnil, da je ta člen zahtevalo ministrstvo za zdravje, saj da iz Občine Kidričevo prejmejo veliko pritožb zaradi neprijetnih vonjav. »Člen se bo še preoblikoval, saj vonji v slovenski zakonodaji še niso definirani, določitev, da mora biti hlev na primer 300 metrov oddaljen, pa velja samo za  stanovanjska območja, to sta v naši občini novi del Njiverc in Kidričevo, ampak tudi tukaj iščemo kompromisno rešitev.«

V tem letu naj bi občina izvedla tudi ureditev in prenovo cestnega odseka v dolžini 1,1 kilometra na lokalni cesti Lancova vas – Apače. Prav tako letos naj bi se dela začela tudi v Starošincah, in sicer občina namerava zgraditi kanalizacijski sistem, na katerega se bo priključilo vseh 76 gospodinjstev s tega območja. Vrednost investicije, ki jo bo v celoti financirala občina, je ocenjena na nekaj manj kot 870.000 evrov.

Miran Golub je spomnil, da v Apačah še deset hiš nima urejene kanalizacije. Župan Anton Leskovar je obljubil, da je ta v načrtu prihodnje leto.

Vaška straža zaradi migrantskega centra

Najburnejša je bila dodatna točka seje – informacije o migrantskem centru v Kidričevem. Slavko Krajnc je med drugim županu oponesel, da svetniki niso bili obveščeni o dogajanju okoli vzpostavitve migrantskega centra. Župan je odgovoril, da so bile svetnikom posredovane vse uradne informacije, s katerimi je razpolagala občina. »Ko bom dobil druge uradne informacije, vas bomo o tem obvestil. Vendar še danes ne vemo, katere so ostale lokacije, ki jih ministrstvo preučuje in kakšne kriterije imajo. Sicer pa je vzpostavljena vaška straža, ki nadzira dejavnosti na območju skladišča.«

Svetniki so na tej točki še povedali svoje mnenje, da so odločno proti in sprejeli tudi takšen sklep. Glede vaške straže pa je svetnica Anja Rajher povedala, da krajani Njiverc budno spremljajo dogajanje ponoči in podnevi. »Apeliram na vas, da ste aktivni na tem področju. Predvidevamo še uraden shod, da jasno povemo, da damo jasen ne migrantskemu centru in upam, da nas bo na shodu več kot 200 ali 300.«

Kidričevo, 25.1.2016

Mojca Vtič

Vir: http://www.tednik.si/kidricani-noc-in-dan-nadzirajo-skladisce-slovenske-vojske

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: