Komplementarna valuta Sternthaler

V Občini Kidričevo se aktivno pripravljajo na izdajo komplementarne valute Sternthaler. Z izdajo te valute želijo pospešiti razvoj malega gospodarstva v Občini Kidričevo.

Več na: Komplementarna valuta (doc.)

Kratka predstavitev

Občinski svet je 8.9.2016 dal soglasje k projektu izdaje komplementarne valute z imenom Sternthal. Podobni izrazi so lokalna, občinska ali regionalna valuta. Lahko jo tudi poimenujemo občinski vrednostni bon, ki predstavlja prostovoljno plačilno sredstvo. Princip delovanja je sledeč. Občina ponudi v prodajo vrednostne bone, ki jih občani pridobijo s 5% popustom. Npr. za 100 EUR bonov, občan plača 95 EUR. Razliko krije občina iz proračuna. Občan z boni plača za storitve ali blago v podjetjih/trgovinah/privatnikih/kmetih, ki imajo sedež na območju naše občine. Pravna oseba posreduje bone na občino, ki izplača protivrednost bonov na TRR. Omejitve bodo obstajale pri pravnih osebah, ki imajo v ponudbi alkoholne pijače, tobak, loterijske srečke itd., saj bomo ob zahtevku za izplačilo zahtevali kopije računov, kjer bo razvidno, da ni šlo za nakup prej omenjenih stvari.

Osnovna ideja projekta je preprečit odtekanje denarja iz naše občine oz. s tem načinom spodbudit lokalno gospodarstvo, razvoj domačih podjetij, trgovanje z lokalnimi proizvodi in storitvami. Pravne osebe seveda sodelujejo v projektu prostovoljno in v zameno bo občina promovirala ponudbo, kjer bo možno plačevat z boni.

Za več informacij oz. odgovori na vaša vprašanja/pomisleke bodo na voljo na javni predstavitvi ali preko emaila damjan.napast@kidricevo.si.

Vir: http://www.kidricevo.si

Napotila:
http://zofijini.net/koticek_valute/
http://zofijini.net/zavzemimo-denar/
http://zofijini.net/duh-denarja/
http://zofijini.net/knjiga-denar-nedolzna-prevara/
http://zofijini.net/koticek_denar_posledice/
http://zofijini.net/koticek_denar/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: