Sternthaler, kidričevska lokalna valuta?

V prizadevanju, da bi podprli domače gospodarstvo, se v občini Kidričevo odločajo za uvedbo lokalne valute, imenovane sternthaler. Petodstotni popust pri kidričevskih trgovcih, razliko v ceni bi krila občina

“Da bi imeli v Kidričevem svoj denar, kako ste že rekli komplementarno valuto sternthaler? Dajte no!” so včeraj na naša vprašanja, kaj menijo o morebitni uvedbi lokalne valute v občini Kidričevo, odgovarjali domači? Pa se je oglasila gospa, ki ni želela povedati svojega imena, češ “pokojnino sem si prislužila z delom na tujem, pa bi me morda domačini narobe razumeli, a tam, kjer sem živela, je nekaj podob­nega že v veljavi. Občine po Evropi že spodbujajo lokalne proizvajalce hrane, obrtnike, male trgovce, podjetnike – in to na zelo podoben način, kot predla­gajo zdaj na naši občini. Kupiš bone, z njimi pa uveljavljaš popust pri naku­pih v domačem okolju”.

Svetniki so idejo podprli

V začetku septembra so svetniki občine Kidričevo odločili, da naj se na­daljuje projekt izdaje komplementarne valute sternthaler, in s tem podprli pri­zadevanja in idejo direktorja občinske uprave Damjana Napasta, ki pojasnju­je: “Ali bomo svojo komplementar­no valuto tudi zares izdali, je odvisno od odziva naših, lokalnih podjetni­kov, obrtnikov, tudi kmetov, saj bodo ta naš, recimo lokalni denar, čeprav sternthaler to ni, lahko sprejemali le v naši občini registrirana podjetja, podjetniki in obrtniki. Predlagani ob­činski vrednostni bon bo predstavljal prostovoljno plačilno sredstvo, dej­stvo pa je, da bo občan, ki se bo odlo­čil za poslovanje s sternthalerjem, za 100 evrov prejel 105 sternthalerjev. Te bo unovčil pri nakupu v domačem okolju, nazaj pa dobil evre. “Ideja je, da preprečimo oziroma vsaj zaustavimo odtekanje denarja iz naše občine. Tod je registriranih 107 podjetij in 160 sa­mostojnih podjetnikov, še kakih 50 kmetij se ukvarja z dopolnilno dejav­nostjo – in če bi nam uspelo kakih 60 teh prepričati, da se odločijo za poslo­vanje z lokalno valuto, bi bilo dovolj za začetek,” razlaga Napast, ki je prepri­čan, da bi z lokalnim denarjem lahko spodbudili domače gospodarstvo, do­prinesli k razvoju domačih podjetij.

Podpora domačemu gospodarstvu

“Radi bi, da bi naši ljudje začeli do­mačim ponudnikom posvečati večjo pozornost in lokalno tudi kupovati, da bi iskali različne storitve pri naših obrtniki in da bi stopili denimo do prvega kmeta v vasi in se tam oskr­beli z domačo hrano. Tak nakup, če se bosta zanj odločila tako potrošnik kot proizvajalec, bo prvemu prinesel pe­todstotni popust, trgovec pa bo raz­liko v vrednosti strenthalerja prejel iz občinskega proračuna. Res da bo na denar treba počakati kak teden, a največ mesec dni. A če pomislimo na transportne poti, stroške bencina in s prevozi povezano onesnaževanje, potem je jasno, da bi poslovanje z lo­kalno valuto koristilo prav vsem,” je prepričan predlagatelj kidričevske lo­kalne valute, ki so jo, kako drugače, poimenovali sternthaler.

Da zakonske osnove za izdajo lo­kalne valute pravzaprav ni, a so po­dobni primeri znani iz tujine, razlaga Napast, ki poudarja, da lahko v krogu predlaganega trgovanja sodelujejo lo­kalni trgovci, peki, mesarji, frizerji in drugi, ki imajo svoja podjetja regi­strirana v občini Kidričevo: “Obsta­jale bodo tudi omejitve pri pravnih osebah, ki imajo v ponudbi alkoholne pijače, tobak, loterijske srečke in po­dobno, saj bomo ob zahtevku za izpla­čilo zahtevali kopije računov, kjer bo razvidno, da ni šlo za nakup omenje­nih stvari.”

Oktobra že s sternthalerjem?

Potem ko so kidričevski svetniki priž­gali zeleno luč za uvedbo sternthalerja, bo jutri Damjan Napast svojo zamisel predstavil še podjetnikov, obrtnikom, kmetom: “Če nas bodo podprli in se odločili stopiti v lokalno poslovanje, potem bomo že oktobra izdali bankovec v rednosti 10 evrov in kovanec v vrednosti enega evra. Tega nam bodo “skovali” kar v Talumu,” napoveduje direktor kidričevske občinske uprave, ki še dodaja, da je občina za zagonske stroške namenila dva tisoč evrov, pet tisoč evrov pa je v proračunu na voljo za pokrivanje razlike oziroma za pe­todstotne popuste.

In kaj menijo obrtniki in podje­tniki? Na naše poizvedovanje se je odzvala Gordana Solatnik, lastnica Frizerskega salona Goga v Kidričevem, ki pravi, da zamisli še ne pozna dovolj dobro: “Ja, govori se, da bomo imeli v Kidričevem svoj denar, vendar zamisli za zdaj še ne poznam dovolj dobro, da bi se za sodelovanje kar odločila. Zago­tovo pa bom spremljala, kako se bodo stvari odvijale. Če se bo izkazalo, da ljudje res povprašujejo po tem popu­stu, bom seveda razmislila o vključi­tvi v projekt.”

Bo treba še razmisliti

Zvonko Taciga, Kidričan: “Iskreno povedano, za uvedbo te naše lokalne valute še nisem slišal. Ideja je morda celo zanimi­va, res bi morali kupovati bolj lokalno, a se bojim, da bo vse skupaj več stalo, kot pa je vredno.”

Marija Veisbaher, Kidričanka: “Nekaj se govori o našem denar­ju, a kaj naj jaz, ki nimam niti pokojnine in sem odvisna od moževe pokojnine. Če bi imeli svoj denar in lahko zanj ku­povali ceneje, bi bilo lepo, saj vsak popust prav pride.”

Franci Petrovič, Kidričan: “Meni se zdi izdaja našega denarja, sternthalerja, dobra ideja. Res bi morali kaj narediti za razvoj domačega gospodarstva, podpreti podjetnike in obrtnike iz naše občine. Potrošniki bomo zagotovo izkoristili priložnost.”

Objavljeno v Večeru, v sredo, 21.9.2016

Slavica Pičerko Peklar

Vir: http://www.vecer.com/sternthaler-kidricevska-lokalna-valuta-6258380

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: