Štrucl vztraja pri kazenski ovadbi župana

Letos poleti je bilo na sedmih lokacijah na območju občine Kidričevo odvzetih 14 vzorcev zemljine. Analiza je pokazala, da opozorilno in kritično vrednost onesnaževal presega le zemljina iz nekdanje t. i. leš jame. »Rezultati so potrdili, da živimo v zdravi občini,« je prepričan župan Anton Leskovar, izsledki analize pa niso prepričali Branka Štrucla iz iniciative Za Kidričevo.

Okoljsko ministrstvo se je za vzorčenje odločilo na pobudo iniciative Za Kidričevo. »Lokacije so bile izbrane na pobudo civilne iniciative, na našo pobudo pa so bili odvzeti tudi vzorci tal v okolici šol in vrtcev, kjer se zadržuje najmlajša populacija,« je v uvodu povedala Tanja Bolte z okoljskega ministrstva.

Med drugim je bil odvzet vzorec v neposredni bližini odlagališča rdečega blata. »Preverili smo, ali je vpliv razlitja rdečega blata pred desetletji še vedno prisoten in ali so tla onesnažena,« je povedal Marko Zupan z biotehniške fakultete. Janja Turšič z Arsa pa je dodala, da je bila na tej lokaciji presežena mejna vrednost svinca in ostankov FFS, to pa ne pomeni, da je prisotno tveganje za zdravje. »Najbolj problematična je bila druga lokacija, in sicer gre za njivo v neposredni bližini železniške proge v Strnišču. Na tej lokaciji so bile presežene kritične vrednosti za baker, cink in svinec in opozorilne vrednosti za arzen, kadmij in nikelj.« A to so raziskovalci tudi pričakovali, saj so že ob jemanju vzorcev opazili ostanke žlindre in kurilniških odpadkov. Župan Leskovar pa je dodatno pojasnil: »Ta lokacija je znana kot leš jama, v katero so po drugi svetovni vojni navažali gradbene odpadke in odpadke parnih lokomotiv, kar je vedel tudi lastnik. Pričakovali smo, da se bodo pokazala odstopanja, sicer pa po zagotovilih strokovnjakov ta lokacija nima neposrednega vpliva na zdravje ljudi.« A medtem ko je na tej zemljini še letos zorelo žito, verjetno tako ne bo v prihodnje. »V primerih, ko je dosežena kritična vrednost, se odsvetuje pridelava krme ali prehrane. Eventualno se lahko na tej zemljini gojijo rastline, ki vežejo manj onesnaževal, v vsakem primeru pa svetujemo, da se opravi analiza krme, saj lahko predstavlja tveganje za živali,« je povedal Marko Luci iz uprave za varno hrano.

Mejna vrednost presežena v Lovrencu

Župan z analizo zadovoljen, Štrucl ne

Več v Štajerskem Tedniku

Mojca Vtič

Vir: http://www.tednik.si/tednik/2620-kidricevo-strucl-vztraja-pri-kazenski-ovadbi-zupana

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: