V Kidričevem s sternthalom do samooskrbe

V Kidričevem na pri nas še neznano pot lokalne samooskrbe in krožnega gospodarstva s pomočjo vzporedne valute. Verjamejo v povezavo pridelovalcev s potrošniki

»Da ne bi zgolj govorili o pomenu kratkih nabavnih verig in podpori domačemu gospodarstvu, smo se v občini Kidričevo odločili za vpeljavo občinskega vrednostnega bona, da se na enem mestu poveže lokalna ponudba z domačim povpraševanjem.«

Pobuda je požela precej zanimanja ne samo med našimi občani, pač pa tudi širše. Smo namreč prvi, ki skušamo s konkretno akcijo udejanjiti idejo o lokalni samooskrbi. Ideja ni nova, preostala Evropa jo zelo dobro pozna in je namenjena nabavi blaga in storitev, ki jih potrebujemo na dnevni, tedenski ali mesečni ravni,” razlaga Damjan Napast, direktor občinske uprave Kidričevo in pobudnik uvedbe vrednostnega bona, ki so ga v Kidričevem, z malce nostalgije po starem krajevnem imenu, poimenovali sternthal.

Začetek za velikonočne praznike

Začetek vpeljave občinskega vrednostnega bona sovpada z velikonočnimi prazniki. V najnovejši številki občinskega glasila in na spletni strani občine je že najti seznam tistih, ki bodo za svoje storitve in izdelke sprejemali vrednostne bone, gospodinjstva v Kidričevem pa so že tudi prejela naročilnico za njihov nakup in jih lahko na sedežu občinskega javnega podjetja Vzdrževanje in gradnje Kidričevo v pritličju občinske stavbe že kupijo.

“Bonov ne bo mogoče unovčiti za alkoholne pijače in tobačne izdelke ter za igre na srečo. Posameznik bo lahko letno kupil bone v protivrednosti 500 evrov. Nakup bonov s petodstotnim popustom omogočamo le občanom Kidričevega. Vsi drugi si lahko pridobijo bone brez popusta,” razlaga direktor občinske uprave, ki je prepričan, da bodo z uvedbo bona sternthal okrepili lokalno samooskrbo, skrajšali dobavne verige ter vzpostavili učinkovit koncept krožnega gospodarstva.

Z boni do večje povezanosti

Prav zaradi medsosedskega sodelovanja, iskanja storitev in blaga pri prvem sosedu oziroma na območju lokalne skupnosti so se za sodelovanje v projektu odločili v kmečki pekarni Janje Metličar iz Zgornjih Jablan: “Najtežje je uspeti v domačem okolju. Nas sicer kupci že poznajo, a prepričana sem, da se bo našel še kdo, ki bo stopil na samostojno podjetniško pot, ko bo videl, da lahko s podporo drug drugega tudi uspemo. Tak način prodaje in kupovanja pa pomeni tudi druženje, česar je na vasi vse premalo.”

Tako kot pri Metličarjevih bodo bone sprejemali in jih tudi sami kupovali ter z njimi nabavljali blago pri občinskih ponudnikih na kmetiji Žitnik v Starošincah. V projekt pa stopa še kar nekaj kmetij, tako da se bo mogoče oskrbeti tudi z mesom, mesnimi izdelki, oljem pa medom ali kdaj posedeti v okrepčevalnici Atila ali restavraciji Pan ter naročeno plačati z vrednostnimi boni.

Sosedje novost že poznajo

“Naši najštevilčnejši obiskovalci so domačini, zato smo se brez pomislekov odločili za poslovanje s sternthali,” pravijo gostinci. Sandra Čelan Krajnčič, ki ima v Šikolah frizerski salon, pravi: “Brez pomislekov sem se pridružila projektu, saj sem od nekdaj prepričana, da bi morali podjetniki podpirati drug drugega in delati v dobro naših ljudi. No, lepo pa je, če tudi ti podpirajo nas.” S sternthali bo v prihodnje v Kidričevem mogoče kupovati tudi rože, saj so se projektu pridružile tamkajšnje cvetličarne, na seznamu sodelujočih so tudi Mesnine Štajerske iz Spodnjega Gaja, Mizarstvo Tajhmajster iz Kidričevega, pa tudi zavod Nazaj na konja iz Starošinc.

“Da je mogoče z izdajo vrednostnih bonov veliko narediti za razvoj lokalnega gospodarstva in s tem ljudi še povezati ter jih nagovoriti k sodelovanju, smo se prepričali pri naših sosedih v Avstriji, s katerimi sodelujemo pri razvoju ekoregije. Gospodarski razvoj je namreč mogoč tudi brez nepotrebnega onesnaževanja okolja in dolgih transportov. Naši ljudje znajo marsikaj narediti, a kaj, ko tega pogosto ne vidimo. Zdaj, z uvedbo bonov, sem prepričan, da nam bo uspelo in se bo še kdo odločil za ta korak,” napoveduje Alexander S. Goljevšček iz zavoda Nazaj na konja.

Pojasnilo računskega sodišča

“Brez izvedbe revizije ne moremo komentirati poslovanja občine ali drugega uporabnika javnih sredstev, torej tudi ne izdaje vrednostnih bonov sternthalov. Prav tako se računsko sodišče še ni srečalo s tematiko, o kateri sprašujete. Trenutno izvajamo revizijo dela poslovanja Občine Kidričevo, katere cilj je izrek mnenja o pravilnosti v letu 2015. Računsko sodišče bo preučilo tudi možnost obravnave prejete pobude, ki se nanaša na izdajo vrednostnih bonov, sicer pa jo bo upoštevalo kot pobudo za uvedbo nove revizije,” so na naše vprašanje o izdaji vrednostnih bonov in nasprotovanju civilne iniciative Za Kidričevo pojasnili na računskem sodišču.

Vsak evro prav pride

Danica Meško, upokojenka, Strnišče: “Berem v Večeru, da bomo imeli bone, s katerimi bomo lahko kupovali. Meni se zdi to dobra odločitev, saj je tukaj pri nas veliko ljudi, ki kaj prodajajo, tudi frizerje in cvetličarje imamo pa kmete z domačo hrano. Ja, nekaj jih bom že kupila, saj vsak evro prav pride.”

Vir: http://www.vecer.com/s-sternthalom-do-samooskrbe-6255684

Objavljeno v Večeru, v petek, 7.4.2017

Slavica Pičerko Peklar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: