Podobe naših krajev

Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah. V sklopu portala nastaja tudi projekt Album Slovenije.

Zgodovina smo ljudje. Pišejo jo zgodovinarji, ljudje pa jo živimo in soustvarjamo, zato so pričevanja posameznikov zelo pomembna pri njenem zapisovanju in ovrednotenju. Album Slovenije je namenjen zbiranju digitalnih kopij fotografij, shranjenih v družinskih albumih, pa tudi pisem, dokumentov in ostalih predmetov, ki jih prebivalci Slovenije skrbno hranimo na svojih podstrešjih. Da bi takšni spomini ne ostali le osebni, da se ne bi porazgubili, knjižnice vabijo vse k prispevanju v skupno zakladnico spominov.

Dvajseto stoletje so zaznamovale katastrofalne vojne in ideološki spopadi, pa tudi nove ideje in nove oblike sodelovanja. Tisoče zgodb, kulturnih, družbenih, političnih, urbanih, arhitekturnih in tehnoloških sprememb, osebnih in kolektivnih doživetij se je medtem prepletalo v nov obraz Slovenije enaindvajsetega stoletja. Današnji hitri in površni čas terja, da svojo preteklost ponovno oživimo in bolje spoznamo. Zlasti v Sloveniji, na stičišču različnih svetov in kultur je pomembno, da spoznavamo svoje korenine ter zgodovino svoje družbene, gospodarske in kulturne rasti.

Dodajte vaš spomin!

Da spomini ne bi ostali le osebni, da se ne bi porazgubili, vas splošne knjižnice vabijo k prispevanju v Album Slovenije, zakladnico spominov 20. stoletja. Postopek je preprost; izberite menijski razdelek “Dodaj spomin” in v modul za dodajanje vsebin vnesite digitaliziran predmet (fotografijo, pismo, ipd.), ki ga želite deliti. Vnešenemu predmetu dodajte še osnovne podatke za njegov opis (npr. ali gre za fotografijo, pismo ipd.) in pripišite vaše spomine (npr. ob kakšni priložnosti je bila fotografija posneta, zakaj je za vas pomembna, kdo je na fotografiji oz. kar bi v povezavi z osebo, objektom, časom ali krajem na fotografiji želeli izpostavili). Oddano gradivo bo po pregledu urednika objavljeno na spletu.

Priprava dokumentov in fotografij za oddajo v Album Slovenije

Za dodajanje spominov v Album Slovenije se je potrebno predhodno prijaviti, če ste registrirani, oz. izvesti registracijo (samo enkrat).

Priporočajo, da je slikovno gradivo shranjeno v .jpg formatu. Priporočena velikost slikovnega materiala je 1024 pik po daljši stranici.

Seznam podprtih formatov:

Slikovno gradivo: .jpg, .png (za fotografije priporočajo .jpg, za ostalo slikovno gradivo pa .png).

Če imate težave, jih prosim čim bolj natančno opišite in pošljite na elektronski naslov albumslovenije@kamra.si.

Več o projektu na: https://www.kamra.si/album-slovenije.html

Če digitalizacije niste vešči, se lahko za pomoč obrnete tudi na naš blog (zvezdna.dolina@gmail.com) in vam bomo pri tem po naših močeh pomagali.

Komentarji so zaprti.

%d bloggers like this: