Prevozi

Tudi v naših krajih je vse manj možnosti za javni prevoz. Ko potrebujemo kak prevoz v šolo, na delovno mesto ali po kakšnih opravkih, smo tako bolj ali manj prepuščeni sami sebi in lastnemu prevozu. Najpogosteje je to avtomobil, ki pa ob neprijetnostih, kot je recimo parkiranje, s seboj prinaša tudi ogromno stroškov, ki jih ob nizkih prihodkih ne zmore vsakdo (koliko vas dejansko stane avtomobil, si lahko izračunate s temle enostavnim in priročnim orodjem http://focus.si/avto.html).

V vsakem trenutku je kdo z avtomobilom namenjen v isto smer kot vi, le da ne vi, ne on tega ne vesta. Avtomobil, ki bi potencialno lahko na določeno mesto prepeljal najmanj 4 ljudi, s tem ko ga uporabljamo le zase, po nepotrebnem troši tako prostor kot denar. Deljenje prevoza še s kom, pa ob prihranku prostora in denarja, prinaša tudi številne druge ekološke in socialne ugodnosti.

Že pred časom je za ta namen pri nas nastala fantastična spletna stran, ki povezuje iskalce in ponudnike prevoza – imenuje se Prevoz.org. Radi bi spodbudili, da bi portal s povezovanjem prevoznikov in prevoza potrebnih, zaživel tudi v naših krajih, zato vam v nadaljevanju na kratko predstavljamo kako lahko sodelujete v izmenjavi prevozov preko omenjene spletne strani.

Navodila za sodelovanje na http://prevoz.org

(povzeto po Prevoz.org.)

Prijava

Da lahko na strani Prevoz.org objavljate oglase in kontaktirate ponudnike in iskalce prevozov, se morate prijaviti. To storite tako, da sledite povezavi »Prijava in registracija« v desnem zgornjem kotu zaslona.

Komu je stran namenjena?

Spletni portal Prevoz.org je namenjen študentom, ki se tedensko vozijo na študij in nazaj domov. Štoparjem (iskalcem prevoza) in pobiralcem štoparjev (ponudnikom prevoza) omogoča, da se predhodno dogovorijo za prevoz. Namenjen pa je tudi vsem drugim, ki v nekem trenutku ponujajo ali potrebujejo prevoz.

Ponudniki prevoza

Ponudniki prevoza so osebe, ki imajo že zagotovljen lasten prevoz, a bi radi iz različnih razlogov popeljali še nekoga.  Iskalec prevoza ponudnika lahko kontaktira preko kontaktnih informacij (običajno je to telefon), ki jih ta pusti v svojem oglasu.

Iskalci prevoza

Iskalci prevoza iščejo prevoz v določen kraj. Namesto klasičnega štopanja (beri: stanja na mrazu in upanja na usmiljenje voznikov) na Prevoz.org sporočijo, kam se želijo peljati, priložijo kontaktne informacije in čakajo na klic nekoga, ki bi jim lahko pomagal.

Praktičen primer

Nina bi se za konec tedna rada vrnila iz študentskega doma v Ljubljani domov v Ajdovščino, a nima svojega avta. Na Prevoz.org torej klikne povezavo dodajanje prevoza in vpiše, da bi se rada v petek popoldne odpravila proti Ajdovščini. V dodatnih komentarjih dopiše, da krije stroške bencina. Miha, ki ima svoj avto in gre prav tako čez vikend proti Primorski, pa se ne želi voziti sam, saj se mu zdi pot dolgočasna. Na Prevoz.org pogleda, če kdo išče prevoz, in najde Nino. Nato jo pokliče in ji ponudi, da jo lahko zapelje do njenega doma.

Zasebnost

O varovanju vaših osebnih podatkov si lahko več preberete na naši strani o varovanju zasebnosti.

Brisanje prevozov

Prijavljeni uporabniki lahko brišejo svoje prevoze neposredno iz samega prevoza.

Sortiranje prevozov

Vse tabele prevozov lahko urejate s klikom na prvo polje stolpca. V primeru, da bi želeli urejati po večih stolpcih, držite tipko shift med klikanjem po stolpcih

Kako deluje ocenjevanje prevoznikov?

Ocenjevanje prevoznikov je namenjeno pogostim uporabnikom strani, ki si želijo narediti opombe pri prevoznikih s katerimi se pogosto vozijo. Pri relacijah z veliko ponudnikov bodo tako lažje našli svoje priljubljene ponudnike.

Trenutno ponudnik oglasov ne vidi nobenih ocen o sebi. V prihodnosti bomo omogočili anonimni agregiran dostop do teh ocen tudi ponudnikom.

Skupine

Skupine prevozov so namenjene ponudnikom prevozov, ki se redno vozijo iz/v določeni del mesta. V primeru, da poznate še kakšno lokacijo, kjer je poleg iskanja po mestu smiselno, da je del skupine, jo predlagajte.

Iskanje

Iskanje po krajih vrne kraj iskanja in prevoze v kraje v okolici 30km od kraja iskanja.

Če računalnika ali spletnih stani niste vešči, lahko oglas za ponudbo ali povpraševanje v vašem imenu na strani Prevoz.org objavimo tudi mi. V tem primeru nam na mail zvezdna.dolina@gmail.com posredujte naslednje podatke: ime, ali prevoz ponujate ali ga iščete, kdaj ga ponujate ali iščete, kam greste ali želite iti in pa kontakt, najbolj enostavno je, če pustite številko svojega telefona (videli jo bodo samo tisti, ki se prijavljeni na portal). Za opravljeno pot si lahko delite tudi stroške, v tem primeru posredujte tudi informacijo koliko ste za prevoz volni plačati oz. koliko boste za prevoz zahtevali.

Vabljeni k sodelovanju!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: