Kipi Toneta Svetine v Kidričevem

Galerija FO.VI v Strnišču pri Kidričevem organizira, v sodelovanju s KUD Art Stays, razstavo kiparja Toneta Svetine. Na ogled bo preko 40 skulptur priznanega slovenskega pisatelja in kiparja. Otvoritev razstave bo v sredo ob 18. uri, na dan boja proti okupatorju. Na ogled bo do 20. maja. Tone Svetina se je rodil leta 1925 na Bledu, kjer je živel in delal kot pisatelj in slikar do svoje smrti leta 1998. Sodeloval je v narodnoosvobodilni vojni, kjer je bil dvakrat ranjen, večkrat odlikovan, kasneje pa prejel čin rezervnega majorja. Značilna zanj kot pisatelja so bila dolga, epska dela s številnimi osebami in prizorišči ter več kot 500 stranmi, proti koncu življenja pa je objavil tudi nekaj krajših povesti. Veliko njegovih del je ostalo v zapuščini in nekaj izšlo posthumno.

Njegovo najpomembnejše delo je roman Ukana, izdan v petih delih (v letih 1965, 1967, 1969, 1985 in 1987). V njem je obravnaval delovanje NOB na Gorenjskem v letih 1943-1945 in odlomke iz povojne zgodovine. Knjiga je na več mestih kritična do dejanj partizanov, storjenih med vojno, in obravnava več skritih tem povojne zgodovine, zato jo je Svetina uspel objaviti predvsem zaradi prijateljstva s tedanjimi visokimi funkcionarji. Za Ukano je leta 1970 prejel tudi nagrado Prešernovega sklada.

Likovno se je Tone Svetina udejstvoval z varjenjem skulptur iz železa, orožja, predvsem pa granatnih drobcev. Imel je preko 40 samostojnih razstav, med drugim v Mestni galeriji v Ljubljani, v Galeriji JNA v Beogradu in Pulju ter v muzeju Deutz v Kölnu. Sodeloval je na mnogih skupinskih razstavah in dobil več nagrad. Ustvaril je preko štirideset spomenikov in obeležij narodnoosvobodilnega boja v Sloveniji in Jugoslaviji. Ena njegovih večjih skulptur je v Richmondu v ZDA. Kidričevsko razstavo je pripravil Vladimir Forbici.

Slavko Podbrežnik

Objavljeno v Večeru, v soboto, 23.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011042305640739

Komentiraj