Aluminij, kovina prihodnosti

V upravni zgradbi Taluma Kidričevo bodo prihodnji četrtek odprli razstavo, ki je del skupnega projekta EPK Uf, industrija! in bo na ogled do konca leta 2013

“Od sredine junija pa vse do konca prihodnjega leta bo v preddverju in v pritličju upravne zgradbe Taluma Kidričevo na ogled razstava, ki jo bomo tod odprli v četrtek, 14. junija. V času, ko bodo v Talum vabila razstavljena dela, bomo pripravili še več najrazličnejših kulturnih dogodkov. Uf, industrija! je skupni naslov šestih samostojnih in vsebinsko sklenjenih razstav, ki predstavljajo razvoj šestih industrijskih podjetij v drugi polovici dvajsetega stoletja in začetku enaindvajsetega. Temu projektu se pridružujemo z razstavo Talum – aluminij, kovina prihodnosti,” predstavlja projekt Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, ki skupaj s Talumom pripravlja razstavo, in dodaja, da se v projekt šestih mest oziroma tovarn vključujejo še Gorenje z vizijo iz Velenja, Kolesje napredka IMV iz Novega mesta, Ravne na Koroškem z razstavo Mati fabrika, Železarna Ravne, Murska Sobota z Muro – odprto ter Maribor s Skrivnostmi lepote – Tovarna Zlatorog Maribor.

Inovativnost kulturne predstavitve

“Gre za ambiciozen in inovativen projekt, saj v preteklosti ni bilo običajno tovrstno povezovanje muzejske in tovarniške dejavnosti. Projekt, v katerega smo stopili, je bil za vse nas resnično močan izziv, ki smo ga pripeljali do otvoritve razstave, v prihodnje pa v sklopu te načrtujemo še nekaj vsekakor zanimivih dogodkov,” omenja Arih. “V Talumu podpiramo, kljub težkim časom, kulturne in družbene dejavnosti, kar je bilo značilno tudi za našo predhodnico, nekdanjo TGA Kidričevo. S tovarniško pomočjo nastajajo razstave, knjige, pesniške zbirke, zgoščenke, zborniki in koncerti. Zlasti se Talum odlikuje s podpiranjem slikarske dejavnosti, saj velja za pomembnega mecena sodobne likovne produkcije v Sloveniji in je tudi lastnik dragocene likovne zbirke, ki šteje več kot 500 del. Med arhitekturne bisere modernizma spada tudi naša upravna zgradba, ki jo je v petdesetih letih prejšnjega stoletja projektiral arhitekt Danilo Fürst. S fotografijami pa je tovarno in ljudi v njej ovekovečil mojster fotografije Stojan Kerbler. Pod okriljem družbe delujeta pihalni orkester in moški pevski zbor, Talum sponzorira nogometni klub Aluminij in sodeluje na športnih prireditvah. Z donatorskimi sredstvi pomagamo posameznikov kot tudi društvom,” pravi Darko Ferlinc iz Taluma in dodaja, da bodo na razstavi predstavili razvoj tovarne in njeno vključenost v lokalno in širše okolje. “Poudarek je seveda na predstavitvi surovine in na njeni vsestranski uporabni vrednosti. Aluminij, ki je bil v prejšnjem stoletju sinonim za modernost in razvoj, je tudi danes kovina prihodnosti,” dodaja Ferlinc, ki skupaj z Nevenko Korpič iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož napoveduje nevsakdanjo, a zagotovo zanimivo srečanje s (tovarniško) umetnostjo, predstavljen pa bo tudi nakit iz aluminija, ki ga izdeluje Ines Vlašić iz Varaždina.

Projekt šestih občin in tovarn

Uf, industrija!, skupni projekt šestih občin in tovarn, je del projektov Evropske prestolnice kulture in želi predstaviti industrijo v luči njene kreativnosti, ki je najpogosteje njena spregledana vsebina. “V socializmu in danes industrija ni bila kreativna le pri tehnoloških izboljšavah, temveč tudi pri oblikovanju vidne podobe izdelkov, embalaže, oglaševanja in propagiranja ter je finančno, organizacijsko in materialno podpirala kulturne in civilnodružbene iniciative in organizacije, delujoče v lokalnem okolju. Razstavljeni plakati in fotografije kulturnih akcij, reklame, propagandni plakati, tehnična navodila, blagovne znamke, značke, zastavice in številni izdelki množične porabe, od pralnih praškov, avtomobilov, štedilnikov in oblek, kažejo, kako sta lahka in težka industrija vplivali na razvoj vizualne kulture, torej na to, v kako oblikovanem svetu in konstruirani realnosti smo živeli in še vedno živimo,” so zapisali snovalci razstav. Te bo spremljal obsežen katalog s podatki o vsakem sodelujočem podjetju posebej.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v petek, 8.6.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012060805793747

Komentiraj